A reggeli fejfájás okai

Fejfájás – egy fontos tünet
A szakértők azt javasolják, hogy ne becsüljük alá a fejfájást. Az ilyen fájdalom különböző formában fordulhat elő. A leggyakoribb betegségeknek több mint 200 típusa létezik, és egyiket sem szabad alábecsülni.

Még a napközbeni folyadékhiány vagy néhány órás alváshiány is okozhat fejfájást. Néha azonban mélyebb ok is állhat e tünet mögött. Fontos, hogy megtaláljuk azt, hogy a megfelelő kezelést válasszuk, és megelőzzük a jövőbeni fájdalmakat.

A fejfájás okai

Migrén
Ez a típusú fejfájás az egyik leggyakoribb típus, és szintén jellemzően reggelente jelentkezik.

„Reggel 4 és 9 óra között jelentkezik. Ilyenkor a szervezet hajlamos kevesebb endorfint és enkefalinokat termelni – ezek természetes fájdalomcsillapítóként működnek a szervezetben” – magyarázza Jennifer Krigler, a Cleveland Clinic Fejfájás Központjának orvosa.

Hozzátette, hogy a kora reggeli órákban fokozott mennyiségű adrenalin szabadul fel. Ez növeli a vérnyomást, ami kiválthatja a migrént.

Alvási apnoe szindróma
Ez a fajta rendellenesség valóban súlyos tüneteket okozhat. Az alvási apnoe szindrómát nem szabad félvállról venni: sokaknál okozhat légzéskimaradást alvás közben.

Ez az oxigénhiány és a megnövekedett nyomás miatt éjszakánként fejfájást okozhat. Nehéz egyedül megállapítani, hogy Önnek ilyen problémái vannak-e. Jellemzően az ilyen emberek a hosszú és mély alvás ellenére sem érzik kipihentnek magukat, és fejfájástól szenvednek.

Fogcsikorgatás
A fogcsikorgatás feszültséget okozhat az állkapocsízületekben, amelyek az alsó állkapcsot a fül előtti koponyához kötik. Ez a szokás gyakran észrevétlen marad, pedig számos negatív egészségügyi következménye lehet. Például az állkapocs helyzetének megváltozásához vezethet.

Mindez feszültséghez vezet, ami fejfájást válthat ki. Ha gyanítja, hogy reggeli fejfájását a fogcsikorgatás okozza, vagy fogorvosa felállította a szükséges diagnózist, fontolja meg a következő lépéseket. Például egy sapka vagy sín használatát.

Alkoholfogyasztás
Az erős alkoholtartalmú italok gyakran váltanak ki reggeli fejfájást. Az alkohol olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek negatív kölcsönhatásba lépnek az agyban lévő neurotranszmitterekkel, és fejfájást vagy akár migrént is okozhatnak.

Az alkohol vizelethajtó hatású – gyakrabban kell kimennie a mosdóba. Sokan alkoholfogyasztás után dehidratáltan ébrednek, ami súlyosbíthatja a fejfájást, vagy hozzájárulhat annak kialakulásához.

Ha kiderül, hogy bizonyos alkoholfajták több fejfájást okoznak, mint mások, jobb, ha legközelebb kerüli őket – az elegendő vízfogyasztás lefekvés előtt szintén csodákra képes.

Súlyos betegség
Elszigetelt esetekben fennáll annak a lehetősége, hogy a fejfájás mögött valami potenciálisan súlyos betegség áll – a magas vérnyomás agydaganatra utalhat.

Az agydaganatban szenvedő emberek gyakran ébrednek kora reggel fejfájással, mivel az agy-gerincvelői folyadék nyomása kora reggel a legmagasabb.

„Ha a daganat duzzanatot okoz, az megnyújtja az agy membránjait, és fejfájást okoz” – mondja Dr. Krigler.

Ez azonban ritka, és nem ez a legvalószínűbb ok. Ha az agydaganat valóban tüneteket okoz, akkor Dr. Williams szerint valószínűleg más észrevehető tünetek is jelentkeznek, például látási vagy egyensúlyzavarok, szédülés és a mentális állapot megváltozása.

Elolvasom a cikket