Azonnali halált hoz, ha nem kapja meg időben

A pacemaker folyamatosan figyeli a szív elektromos tevékenységét, és szükség esetén impulzusok által vezérli a szívizmok összehúzódását. Némely szívritmus-szabályozó defibrillátort is tartalmaz (beültethető kardioverter defibrillátor).

Mikor van szükség pacemakerre?

Állandó pacemaker beültetését egyes – főleg lassú szívműködést okozó – szívritmuszavarok esetén szokták javasolni.

A leggyakoribb ilyen állapotok:

· szívblokk (atrioventrikuláris blokk): a pitvarokról a kamrákra nem áramolnak át az elektromos impulzusok;

· pitvarfibrilláció: a pitvar izomzatában történő kóros ingerképzés miatt a szív nem ritmusosan húzódik össze.

Szívinfarktus vagy szívműtét utáni felépülés ideje alatt bizonyos esetekben alkalmazhatnak ideiglenes pacemakert a veszélyes ritmuszavarok elkerülése érdekében.

A pacemaker funkciói

A modern pacemakerek általában több funkcióval rendelkeznek. A legalapvetőbb a szív elektromos tevékenységének figyelése. Amennyiben nem érzékel szívműködést, elektromos impulzusokkal ingerli azt az összehúzódásra. Ez az érzékelő és stimuláló funkció minden egyes szívverés után újraindul.

Bizonyos esetekben egynél több elektródot is bevezethetnek:

· együregű: egy vezetéket vezetnek fel, a jobb pitvarba;

· kétüregű: két vezetéket vezetnek fel, a jobb pitvarba és a jobb kamrába;

· háromüregű: három vezetéket vezetnek fel, a jobb pitvarba, valamint a jobb és bal kamrába.

A pacemaker-beültetés menete

Állandó pacemaker beültetése sebészeti módon, műtéti körülmények között történik.

Előkészületek

A beavatkozás előtt a gyógyszerszedéssel kapcsolatban feltétlenül egyeztetni kell a kezelőorvossal. Véralvadásgátlók, illetve cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszerek esetében külön ki kell kérni az orvos véleményét.

A beavatkozás előtti este nyugodtan lehet enni, inni. Férfiak esetében a mellkasi szőrzetet el kell távolítani. A fertőzések elkerülése érdekében antibiotikum szedését fogják elrendelni.

Beavatkozás

A pacemakert műtéti úton ültetik be, általában helyi érzéstelenítés mellett. A műtét során elektródokat helyeznek fel a végtagokra és a mellkasra, ezeket pedig egy EKG-készülékhez csatlakoztatják. Ezzel folyamatosan ellenőrzik a szív működését, és állapotrosszabbodás esetén azonnal beavatkoznak.

A legtöbb esetben a telepet a bal kulcscsont alatti részre ültetik be. Egy kisebb metszést ejtve úgynevezett „zsebet” alakítanak ki, ahová a pacemakert elhelyezik. A telepből kijövő elektródákat egy nagy vénán keresztül a szívbe vezetik. Az elektródák helyzetét a beavatkozás közben röntgenképekkel ellenőrzik.

A beavatkozás után

A műtét után néhány óráig megfigyelő kórterembe helyezik a beteget. Általában már a műtét napján hazaengedik a beteget hozzátartozó kíséretében. A beültetés helye néhány napig még érzékeny lehet. A műtét után pár napig kerülni kell a fizikai megterhelést és az emelést.

Élet pacemaker-beültetés után

Néhány óvintézkedés betartásával teljes, aktív életet lehet élni. Fontos, hogy mindenképpen követni kell a kezelőorvos utasításait. Bármilyen szokatlan esemény vagy észrevétel esetén értesíteni kell. A legtöbb esetben félévente ellenőrzik a pacemaker működését, amit egyszerűen, a készülék feletti bőrterületre helyezett eszköz segítségével végeznek. A pacemakertelep élettartama átlagosan 5-10 év, ezért ennyi idő után szükséges a telep cserélése, ami a beültetéshez hasonló, de egyszerűbb folyamat.

A mindennapi életben használt elektromos berendezések nem befolyásolják a pacemaker működését. Bizonyos esetekben azonban egy adott elektromos vagy mágneses eszköz okozhat szédülést, heves szívdobogásérzetet. Ezek a tünetek a pacemaker funkciózavarát jelzik, az elektromágneses hullámok hatására.

Egyes eszközök hatása a pacemaker működésére:

· mágnesek: a pacemaker közvetlen közelében nem javasolt mágnest tartani, mivel befolyásolhatja a működését;

· biztonsági kapu: ritka esetekben némi zavart okozhat;

· mobiltelefon: mobiltelefon használata nem jelent veszélyt a pacemaker működésére, azonban ne a készülék közelében lévő zsebben tartsa a telefonját;

· elektronikus indítórendszerek: működő motornál minél nagyobb távolság tartandó.

Pacemaker működés közben

A jelenleg használt pacemakerek működés közben nem érezhetők. A műtétet követően a beavatkozás helyén jelentkezhet némi kényelmetlenségérzet bizonyos pozíciókban, azonban idővel hozzá lehet szokni, alig észrevehető.

A pacemaker-beültetés szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozás során, úgy pacemaker-beültetést követően is előfordulhatnak szövődmények.

A beültetés során fellépő szövődmények:

· vérzés a beavatkozás helyén;

· vérrögképződés;

· a környező izmok, inak, idegek, vénák, szervek sérülése;

· szívritmuszavar;

· szívinfarktus;

· stroke.

A beültetés után fellépő szövődmények:

· fertőzés kialakulása;

· a vezetékek elmozdulása;

· készülékmeghibásodás.

Elolvasom a cikket