Mi történik az autóval, ha rossz üzemanyagot tankolunk?

A benzin és a dízel közötti különbség
A két üzemanyagtípusnak ugyanaz a célja, de az elérésének módszerei különböznek. A benzinhez folyékony keverékre és szikrára van szükség az égési folyamat elindításához.

A benzinnel ellentétben a dízelnek nagyfokú kompresszióra van szüksége ahhoz, hogy szikra nélkül öngyulladást érjen el. Ez azt jelenti, hogy ha gyufát gyújtunk, és beledobjuk egy dízelüzemanyaggal teli tartályba, semmi sem fog történni (ezt nem tanácsos a gyakorlatban kipróbálni), mert a meggyújtott gyufa nem képes eléggé meggyújtani az üzemanyagot ahhoz, hogy égést okozzon.

Mi történik, ha benzint teszünk egy dízelüzemű autóba?
A benzin nagyobb kárt okozhat egy dízelautóban, mint fordítva. Még kis mennyiségű benzin is elmossa azt a vékony filmréteget, amely a dízel üzemanyag-befecskendező szivattyút keni. A probléma azért merül fel, mert a benzin kenési tulajdonságai különböznek a dízelétől.

A benzin illékonyabb, mint a dízelüzemanyag, ami azt jelenti, hogy ha a dízelautó tankjába kerül, gyorsabban meggyullad, gyújtási hibákat, pattogást, detonációt, a motor teljesítményének csökkenését és potenciálisan visszafordíthatatlan motorkárosodást okozva.

A benzin elégetése bármely dízelmotorban szinte biztosan helyrehozhatatlan motorkárosodást eredményez.

Mi történik, ha gázolajat tesz egy benzines autóba
A dízel üzemanyag benzines autóba történő beöntése nehezebb, mint fordítva, mivel a dízel üzemanyag-fúvóka nem fér be a benzines autók tartályának nyílásába, ami bizonyos védelmet jelent, de a régebbi autómodellek nem feltétlenül rendelkeznek ezzel.

Még egy csak öt százalék gázolajtartalmú keverék is jelentős károkat okozhat a benzinmotorban és annak katalizátorában, ha hosszabb ideig vezetjük az autót, amely során gyújtáshibák léphetnek fel.

Elméletileg a dízelüzemanyag nem gyulladhat meg egy benzinnel működő motorban, mivel nem párolog úgy, mint a benzin. A benzinmotorokat nem dízelüzemanyag elégetésére tervezték. Ez azt jelenti, hogy ha az autóból kifogy a benzin, a motor leáll, még akkor is, ha korábban dízelüzemanyagot adagolt.

Mi a teendő, ha hibát követ el
Először is állítsa le a motort anélkül, hogy megpróbálná újraindítani. Ez növeli annak a valószínűségét, hogy a hibás üzemanyag a tartályban marad, ahol kevesebb kárt tud okozni.

Egyes autómodellek már a motor beindítása előtt elkezdik keverni az üzemanyagot, ezért ne dugja be a kulcsot a gyújtásba, ha rájön, hogy hibát követett el az üzemanyaggal.

Hívjon vontatót, hogy elvigyék egy szakszervizbe, ahol leengedik az üzemanyagot az üzemanyagrendszerből és a tartályból is. Ezt követően az üzemanyagtartályt szét kell szerelni és alaposan ki kell tisztítani. Csak ezután, ha minden rendben van, tankolhatja fel megfelelően az autót és vezetheti azt.

Elolvasom a cikket