NATO-admirális: Fel kell készülnünk egy nagy háborúra

A lap megjegyezte, hogy a magas rangú NATO-admirális a Wall Street Journal meghívására tartott egy előadást az üzleti élet fontos szereplői előtt. Ezen pedig úgy fogalmazott:

„Mindenki azt hitte, hogy a következő háború a mesterséges intelligencia és a csúcstechnológia kiberháborúja lesz, és nem lesz több sár és vér. De nem így van. Egy kombinációt látunk. Az első világháború visszatért a 21. századba. Lövészárkokat, sarat és sok vért látunk.”

Az admirális szerint nemcsak a hadseregnek, hanem a gazdasági szereplőknek is fel kell készülniük egy nagy háborúra. Ezután nyíltan sürgette a nyugati vállalkozásokat, hogy hozzák vissza a termelést Kínából: „Ha olyan országba mennek, ahol olcsóbb a munkaerő vagy jobbak bizonyos készségek, az érthető. De stratégiai szempontból vissza kell vinnünk a termelés egy részét Európába, Észak-Amerikába, hogy a biztonság és a gazdaság szempontjából kritikus dolgokat a szövetség területén tudjunk előállítani”.

– Készen kell állnunk arra, hogy megfeleljünk a kihívásnak. Különösen a védelem terén. De az egészségügyben is. Ehhez más kapcsolatra lesz szükség a kormány és a magánszektor között… Ez azt is jelenti, hogy a magánszektornak is érdemi részévé kell válnia a vitának, és nem csak a pénzre kell gondolnia – folytatta Bauer.

Azt azonban rögtön elismerte, hogy nem mindenki ért egyet azzal, hogy a védelemre kell költeni. Különösen a skandináv országokban. – Megdöbbentő, hogy Skandináviában a nyugdíjalapok és a bankok etikátlannak tartják a hadiiparba való befektetést. Ezt megdöbbentőnek találom – jelentette ki felháborodva.

Külön kitért a finnekre, akik szerinte hibát követtek el azzal, hogy az elmúlt 80 évben semlegesek maradtak. Persze, ennek szerencsére vége – húzta alá, s emlékeztetett: márciusban Alexander Stubb lett Finnország elnöke. Az új tisztségében tett egyik első nyilatkozatában pedig azt mondta: „Nekünk Finnországban valódi nukleáris elrettentő erőre van szükségünk.” Majd Petteri Orpo finn miniszterelnök világossá tette, hogy az év végéig fel kívánja oldani a nukleáris fegyverek „behozatalára és gyártására” vonatkozó tilalmat Finnországban.

Elolvasom a cikket