Napi egy joghurt az orvost távol tartja?

Szirtes Györgyi
2024. július 8. hétfő. 4:04

Míg nálunk desszert vagy éppen egy fő étkezés alapanyagaként szolgál, addig a hagyományos indiai gyógyászatban a joghurtot mindenre használták, a gyomorhurutból való felépüléstől kezdve a napégés enyhítéséig. A mediterrán és közel-keleti konyhában is kitüntetett helye van.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma napi három csésze tejterméknek megfelelőt terméket, joghurtot, krémsajtot, alacsony zsírtartalmú tejet ajánl a kilencévesnél idősebbeknek. Tehát, ha az emberek az ajánlott határokon belül maradnak, a joghurt segít megőrizni az egészségüket.

A napi fogyasztás számtalan előnyökkel járhat. A joghurt bőségesen tartalmaz kalciumot, cinket, B-vitain komplexet, ráadásul a tejfehérjék koncentrált formája. Ezáltal fontos a csontok jó egészségéhez. A kereskedelmi forgalomban kapható joghurtot gyakran D-vitaminnal egészítik ki. Az idősek is fogyaszthatják, akiknél fennáll az alacsony csonttömeg és a rossz csontegészség kockázata. Az idősek rendszeres joghurtfogyasztását következetesen összefüggésbe hozták a csontok kisebb mértékű sérülékenységével és a csontok fokozott kalciumlerakódásával. A joghurt hosszú eltarthatósága és könnyű fogyaszthatósága miatt kiváló táplálkozási lehetőség az idősek számára.

A joghurt probiotikus kultúrákat, azaz jó baktériumokat tartalmaz. Ez segíthet a bélrendszeri immunitás javításában. Sok irritábilis bél szindrómában szenvedő vagy gasztroenteritiszből lábadozó egyén számol be a tünetek enyhüléséről, miután alacsony zsírtartalmú joghurtot iktattak be az étrendjükbe. Cink-, B6-vitamin- és Lactobacillus-tartalmának köszönhetően a joghurt az általános immunválaszt is fokozza, és csökkenti a fertőzések, például a szezonális influenza és a hasmenés kockázatát. Egyes kutatások szerint a joghurt gátolja bitonyos baktériumok elszaporodását a gyomorban és a bélben. Ezt a baktériumot összefüggésbe hozták a gyomorhuruttal és a gyomorrákkal. A cukormentes joghurt rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a hüvelyi folyás és a gombás fertőzések ellen is.

A joghurt tele van tápanyagokkal. Rágcsálnivalóként fogyasztva laktató. Heti két-három adag joghurt fogyasztása csökkenti a cukor és koffein utáni sóvárgást. Ez segít a súlyszabályozásban és a szív egészségének javításában. Emellett csökkenti a cukorbetegség és az időskori kognitív károsodás kockázatát is.

A joghurt kiváló forrása a magas biológiai minőségű fehérjéknek. A baktériumkultúrák proteolitikus aktivitása lehetővé teszi a tejfehérjék előemésztését, amely jobb fehérjeemésztést tesz lehetővé.

Sokszor felreppen az a hír, hogy a joghurt fogyasztása káros az egészségre. Napi két-három doboz joghurt elfogyasztása körülbelül 500 kalóriát és közel 100 gramm cukrot adhat a napi étrendhez. A tejallergiások nem tudják megemészteni a tejcukrot, és puffadást, görcsöket, sőt bőrkiütést is tapasztalhatnak.

Mindig forduljon szakképzett dietetikushoz, hogy megtudja, mekkora az ideális joghurtadag, és milyen típusú joghurtot ajánlott fogyasztani az étrendjéhez.

Elolvasom a cikket