A fekete halált észlelték napjainkban

A rettegett bubópestis új esetét mutatták ki az Egyesült Államokban. A fekete halálnak is nevezett betegségben szenvedők vért köhögnek, testüket fekélyek borítják, a középkorban Európában emberek millióit ölte meg – olvasható a Life.hu oldalán.

A colorádói egészségügyi szervek nem tudják, hogy a beteg hol kaphatta el a pestist, ami manapság általában bolhák és fertőzött állatok harapásai révén terjed, de a tudósok korábban találtak mintákat mókusokban élő baktériumokból.

Az Egészségügyi Világszervezet a világ 12 legveszélyesebb biológiai fegyvere közé sorolja a pestist. Nem véletlenül: legalább százmillióan vesztették életüket az elmúlt évszázadok alatt a kórokozó által okozott megbetegedésben, amelyet sokáig gyógyíthatatlannak hittek.

A 15. századi járvány óta a pestis előfordulása nagyon ritka az Egyesült Államokban és Európában, nagyrészt az életmódbeli és higiénés szokások megváltozása miatt, de egyes elszigetelt esetek továbbra is felbukkannak az Egyesült Államok területén, beleértve Észak-Arizonát, Dél-Coloradot és Dél-Oregont.

Idén februárban egy macskatulajdonos Oregonban fertőződött meg, a macskájától kaphatta el. A beteget antibiotikummal kezelték, amelyre jól reagált a szervezete. Az egészségügyi hatóságok úgy vélték, nagyon kicsi a kockázata a betegség terjedésének. Később az új-mexikói Lincoln megye egészségügyi hatósága bejelentette, hogy egy ember meghalt pestisben.

Aggódnunk kell a pestis miatt?

„A pestis mindig is velünk volt, de manapság ritkán okoz nagy járványokat” – magyarázta Paul Hunter East Anglia Egyetem orvosprofesszora a Sunnak. „Amikor új fertőzést észlelünk, általában kiderül, hogy állattól kapta el: a pestis az emberekkel együtt élő állatokról terjedt át” – tette hozzá. Úgy tűnik, ez igaz az Egyesült Államokban a közelmúltban tapasztalt számos esetre, amelyek többsége olyan ember volt, akik prérikutyák közelében tartózkodtak.

A pestis tünetei

A pestis kezdeti tünetei hasonlóak lehetnek az influenza tüneteihez, beleértve a hirtelen fellépő lázat, hidegrázást, súlyos fej- és izomfájdalmakat, hányingert és hányást.

Elolvasom a cikket