Vertonghen már az öngólosok rangsorában is csúcstartó

MH/MTI
2024. július 2. kedd. 12:48

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet anyagában a Franciaország–Belgium (1–0) nyolcaddöntő kapcsán kiemelte, hogy 157., és vélhetően utolsó válogatott meccsén Vertonghen – aki e mutatóban nemzeti rekorder –, nemzetközi pályafutása során először talált be a saját kapujába. Mindezt 37 évesen és 68 naposan tette, ezzel az Eb-ken öngólt szerző legidősebb játékosok korlistáján is az élre ugrott.

A mostani Eb-n Franciaország mindkét győzelmét – a belgák előtt az osztrákok ellenit is – öngólnak köszönhette, Vertonghené pedig összességében már az ötödik ilyen találat volt, amellyel a rivális csapat játékosa a franciákat kontinensviadalon segítette.

A portugál Diogo Costa lett az első kapus a labdarúgó Eb-k történetében, aki a büntetőpárbajban három 11-est hárított, miközben egyszer sem vették be a kapuját – írta az IFFHS a hétfői hosszabbításos meccsről, amelyet a nyolcaddöntőben Portugália és Szlovénia vívott egymással. A 39 éves portugál sztár, Cristiano Ronaldo az első futballista, aki kontinensviadalon a rendes játékidőben (90 vagy 120 perc alatt) két büntetőt is elhibázott: a szlovénok elleni mérkőzésen Jan Oblak kitenyerelte a lövését, 2016-ban pedig, az osztrákokkal játszott meccsen a kapufát találta el.

A csúcstartóként a hatodik Európa-bajnokságán szereplő Ronaldo, aki a portugál továbbjutást hozó hétfői találkozón a tizenegyesét a szétlövéskor már értékesítette, a mostani Eb-n mindenkinél többször próbálkozott kapura lövéssel, de 20 kísérletéből egyszer sem született gól.

Ronaldo csapattársa, a hátvéd Pepe lett a legidősebb játékos 41 évesen és 126 naposan, aki az egyenes kieséses szakaszban világbajnokságon vagy Eb-meccsen szerepelt, megdöntve ezzel Peter Shilton rekordját, aki az 1990-es vb-n 40 évesen és 192 naposan védte az angolok kapuját az olaszok elleni bronzmérkőzésen.

A németországi Eb-n már eddig 10 öngól született, ugyanannyi, mint az előző Európa-bajnokságon összesen.

Elolvasom a cikket