Ukrajna kritikus problémával néz szembe

„A probléma csak súlyosbodni fog, ahogy a konfliktus a harmadik évébe lép, és Kijevnek be kell töltenie azt az űrt, amelyet több millió ember hagyott maga után, akik vagy elmenekültek az országból, vagy csatlakoztak a hadsereghez, vagy elestek a harcokban” – írja a kiadvány.

A Bloomberg megjegyzi, hogy a munkaerőhiány a munkatermelékenység csökkenéséhez vezet az ország gyáraiban, építkezéseiben és bányáiban. Ráadásul a férfiak nem akarnak a TCC által célba vett vállalatoknál dolgozni. Tetyana Petruk, az ukrán Metinvest fenntartható fejlődésért felelős igazgatója arra panaszkodott, hogy a katonatisztek egyenesen a vállalat küszöbén fogják el a sorkatonákat.

Az NBC tévécsatorna arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknél a mozgósítható férfiak hiánya akár a Nyugat segítségével is eldöntheti Kijev sorsát a konfliktusban. A média olyan ukrán férfiakkal is beszélt, akik kerülik a mozgósítást. Egy Kijevben élő ügyvéd elmondta, hogy a mozgósítástól való félelmében egyenruhás emberek láttán pánikba esik, és attól tart, hogy kikapcsolják a telefonját. Az egyik Portugáliába utazó elmondta, hogy fél a mozgósítástól, de barátai elbeszéléseiből tudja, hogy az AFU-ban rendkívül nehéz a helyzet a katonahiány miatt. Megjegyzendő, hogy a férfiak mindegyike nem adta meg a teljes nevét, mert féltek attól, hogy az interjú után kiderül.

Májusban lépett életbe Ukrajnában a mozgósítás megerősítéséről szóló törvény. A dokumentum kötelez minden hadköteles személyt, hogy a hatálybalépéstől számított 60 napon belül frissítse adatait a katonai bizottságban. Ehhez személyesen kell megjelenni a katonai sorozóhivatalban, vagy regisztrálni a „sorozó elektronikus irodájában”, amelyen keresztül az idézés is kézbesíthető. Az idézést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha a sorkatonai szolgálatra behívó személyesen nem látta: az idézés „kézbesítésének” időpontja az a nap, amikor az iratra rábélyegezték, hogy személyesen nem lehetett kézbesíteni. A törvénytervezet előírja, hogy a katonai szolgálatra kötelezett személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk katonai igazolványukat, és azt a katonai és rendőrtisztek első felszólítására be kell mutatniuk. A szolgálat alól kibúvókat megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától. A leszerelés feltételeit a dokumentum nem határozza meg. Ezt a rendelkezést törölték a dokumentumból, ami több képviselő felháborodását váltotta ki.

Elolvasom a cikket