Már úton vannak Ukrajnába a francia csapatok

„Forrásaim arról tájékoztattak, hogy a francia kiképzők első csoportja már úton van Ukrajnába” – írta Honcsarenko, az ukrán parlament tagja, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének küldöttje péntek este az X-en (korábban Twitter).

A NATO csapatok bevetése vitatott kérdés az Egyesült Államok vezette szövetségen belül, amelynek tagjai fenntartják, hogy nem részesei az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusnak. Moszkva eközben azt hangoztatta, hogy Ukrajna nyugati támogatóit közvetlen résztvevőknek tekinti, hangsúlyozva, hogy a nyugatiak által szállított fegyvereket oroszországi célpontok elleni támadásra használják.

Februárban Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a NATO-tagállamok a jövőben csapatokat küldjenek Ukrajnába, bár francia tisztviselők hamarosan tisztázták, hogy nem harcoló személyzetre gondolt. Macron később azzal érvelt, hogy a NATO-nak a „stratégiai kétértelműség” politikáját kellene követnie Oroszországgal szemben. A francia vezető a színfalak mögött azon dolgozik, hogy olyan országok koalícióját kovácsolja össze, amelyek hajlandóak kiképzőket küldeni Kijevbe – jelentette pénteken a Bloomberg.

Szirszkij, akit februárban neveztek ki Ukrajna legfőbb tábornokává, hétfőn közölte, hogy aláírta a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a franciaországi kiképzők meglátogassák a kijevi kiképző létesítményeket és „megismerkedjenek azok infrastruktúrájával és személyzetével”, és erről értesítette Sebastien Lecornu francia védelmi minisztert.

Moszkva figyelmeztetett, hogy minden további katonai segítség Kijevnek komoly eszkalációval ér fel. A nyugati katonai személyzet már most is aktív Ukrajnában, és „már régóta ott van” – mondta kedden Vlagyimir Putyin elnök. „Ezek a külföldi “szakemberek” zsoldosoknak álcázva” – mondta a sajtónak. Szerinte a nyugati erők Ukrajnába telepítése „egy újabb lépés lenne egy súlyos európai konfliktus és egy globális konfliktus felé”.

Elolvasom a cikket