A lábfájdalom lehetséges okai

Magyar Tibor
2024. június 1. szombat. 11:22

Az ágyék és a boka közt fellépő fájdalom lehet időszakos; lehet hirtelen fellépő, azonban rövid ideig tartó (akut); de akár folyamatos, hónapokon át fennálló (krónikus) is. A fájdalom erőssége különféleképpen osztályozható, az enyhe kellemetlenségtől a súlyos fájdalomig terjedően.

A tünetek érinthetik pusztán kis területét a lábnak vagy lábaknak, de előfordulhatnak kiterjedtebb, sőt akár az egész – esetleg mindkét – alsó végtagra jellemző módon. A fájdalom lehet éles vagy tompa, kísérheti zsibbadás, érintheti a farizmokat, de akár a deréktájékot is. A lábfájdalom lehet sebek, visszér, zúzódás, vizesedés (ödéma), fekély, avagy fertőzések tünete is. A lábfájdalommal egy időben előfordulhat a bőr elszíneződése, illetve a láb valamely részének feldagadása is.

Minél előbb orvoshoz kell fordulni, ha a láb megdagad, a láb deformáltnak tűnik, mozgathatósága korlátozottá válik, mindkét láb feldagad, és ezzel egy időben légzési nehézségek jelentkeznek, bőrfelülete szokatlanul fehér, illetve fakóvá válik, indokolatlanul gyorsan elszíneződik vöröses-lilás irányba, vagy a láb szokatlan módon zsibbad és erőtlen.

Sokféle fájdalom – sokféle háttérrel, hisz a láb valamely részének fájdalmát okozhatják görcsök, egyszerű izomláz, de okozhatják különféle sérülések is – töréstől a zúzódáson át a lassan gyógyuló sebekig.

Lábfájdalmat eredményezhet valamely izmának merevsége, cukorbetegség okozta idegkárosodás, keringési zavarok, vénaelzáródás (mélyvénás trombózis), keringési rendellenességek, visszeresség, lúdtalp, fertőzések (lábgomba), isiász, ízületi kopások, gyulladások, benőtt körmök, meszesedések.

A lábon, lábban előforduló fájdalmak lehetséges okai röviden két szóban összefoglalhatók, tehát lábfájdalmat okozhat: minden és bármi. Ezért aztán sokkal fontosabb annak felismerése, hogy a fájdalom együtt jár-e valamely fentebb említett, esetleg sürgős orvosi beavatkozást igénylő tünettel.

A kezelés természetszerűleg a kiváltó ok függvénye. A túlzott terhelésből, megerőltetésből, rándulásokból, húzódásokból következő fájdalmak elsődleges gyógyszere a pihenés, esetleg az ezzel egy időben alkalmazott borogatás, jegelés. A jegelés alkalmanként lehetőleg 15-20 percen keresztül tartson, naponta akár két-három óránként megismételhető, legfeljebb három napon keresztül (ha a fájdalom ezt követően sem csillapodik, akkor orvosi segítségre van szükség). A külső sérülések tüneteként jelentkező fájdalom elsődleges kezelése a sérülések ellátásából, kötözéséből áll.

A feldagadt, bármely okból ödémás láb felpolcolása is hasznos lehet az ilyesfajta tünetek kíséretében járó fájdalom enyhítése szempontjából. A különféle görcsök okozta fájdalom megszüntetéséhez alkalmazhatók az óvatos, de határozott nyújtások. Mindezeken túl fájdalomcsillapítók is csatasorba állíthatók mindaddig, amíg a fájdalmat kiváltó okot, okokat házilagos kezeléssel, illetve szükség esetén orvosi segítséggel meg nem szüntetik.

Elolvasom a cikket