Módot találtak a hasnyálmirigyrák „gyökerének” elpusztítására

Az immunterápia, amely az immunrendszert aktiválja a rákos sejtek elpusztítására, forradalmasította az onkológiát. Egyes daganatok, köztük a hasnyálmirigyrák azonban nem reagálnak erre a fajta kezelésre. A rák ezen formája tízből kilenc beteg számára végzetes. Az immunterápiával szembeni ellenállás okai még nem teljesen tisztázottak.

Egereken és betegszöveteken végzett kísérletek kimutatták, hogy a PGLYRP1 fehérje nagy mennyiségben fordul elő a hasnyálmirigyrák őssejtjeiben. Ezek a sejtek elősegítik a daganat növekedését, az áttétképződést és a kemoterápia vagy sugárkezelés utáni kiújulást.

„Ha eltávolítjuk a PGLYRP1-et a tumorsejtekből, az immunrendszer támadni kezdi őket, ami megakadályozza az elsődleges daganat és az áttétek kialakulását. Most olyan terápiát fejlesztünk ki, amely blokkolja vagy eltávolítja ezt a fehérjét. Reméljük, hogy ezt kombinálni lehet a jelenlegi módszerekkel, hogy hatékonyabban célozhassuk meg a daganat alapját képező rákos őssejteket” – számoltak be a tanulmány szerzői.

Érdekes módon a PGLYRP1 fehérjét az immunrendszer is használja a baktériumok elleni küzdelemben, ami rávilágít a ráknak a szervezet normális védekezésére gyakorolt hatására.

Elolvasom a cikket