A tudósok jobb gyógymódot találtak az egyik agresszív ráktípusra

A szakértők már az agresszív ALK-pozitív tüdőrák legjobb kezelésének nevezték a Lorlatinib nevű új gyógyszert. A tudósok arra számítanak, hogy a gyógyszer legalább néhány évvel meghosszabbítja a betegek életét. A gyógyszer a rákos sejtek felszínén lévő ALK fehérjéhez kötődik, és megállítja növekedésüket.

A gyógyszer hatékonyságát 296 ALK-pozitív, nem kissejtes tüdőrákban szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálatok során bizonyították. A náluk kimutatott ALK gén mutációja növeli az agyi áttétek kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a tudományos vizsgálatban résztvevők 25 százalékának már voltak áttétei.

A kísérlet során megállapították, hogy a Lorlatinibot naponta szedő tíz betegből hat öt évig élt a betegség progressziója nélkül. A más gyógyszereket szedő betegek felénél kevesebb mint egy év alatt regisztrálták a betegség progresszióját.

Ugyanakkor a tanulmány szerzői elismerték, hogy nem lehet megmondani, hogy a gyógyszer mennyire képes meghosszabbítani az életet, mivel sok vizsgálati résztvevő továbbra is negatív dinamika nélkül él az egészségi állapotában.

A gyógyszert 2020 óta írják fel tüdőrákos betegeknek, de csak azoknak, akiknek más terápiák nem segítettek. Az új tanulmány azonban a gyógyszer szélesebb körű alkalmazásához vezethet.

Elolvasom a cikket