Harminc év után elveszítette parlamenti többségét az ANC párt a Dél-afrikai Köztársaságban

MH/ MTI
2024. június 1. szombat. 19:25

Ez derült ki szombaton a központi választási bizottság által nyilvánosságra hozott adatokból.

A szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálásával az ANC nem sokkal 40 százalék felett áll, és ezzel továbbra is a legnagyobb pártnak számít, de elveszítette az apartheid rendszernek véget vető, bőrszíntől függetlenül minden szavazókorú állampolgárra kiterjedő 1994-es választáson megszerzett és azóta őrzött abszolút többségét. Az előző, 2019-es választásokon az ANC a szavazatok 57,5 százalékát nyerte el.

A Demokratikus Szövetség (DA) a szavazatok 21 százalékát szerezte meg a mostani választáson. Jacob Zuma volt elnök új MK Pártja számára ez volt az első választás, és a harmadik helyen végzett a szavazatok alig több mint 14 százalékával. A negyedik helyen a Gazdasági Szabadságharcosok nevű szélsőbaloldali párt áll alig több mint 9 százalékkal.

Az ellenzéki pártok „jelentős áttörésként” üdvözölték az eredményt a mélyszegénységgel és egyenlőtlenséggel küzdő ország számára. Miközben az ANC maradt a legnagyobb párt, most valószínűleg koalíciós partnert vagy partnereket kell keresnie ahhoz, hogy kormányon maradhasson, és újraválassza Cyril Ramaphosa elnököt egy második és egyben utolsó ciklusra. A dél-afrikai elnököt az országos választások után a parlament választja meg.

A parlamentnek a választási eredmények hivatalos kihirdetését követő 14 napon belül össze kell ülnie, és elnököt kell választania. A választások kezdetén a választási bizottság bejelentette, hogy vasárnapra tervezi az eredmény kihirdetését. Az ANC-nek tehát záros határidőn belül koalíciós partnert kell találnia.

„Mindenkivel és bárkivel tárgyalhatunk” – mondta Gwede Mantashe, az ANC elnöke és jelenlegi bánya- és energiaügyi miniszter a Dél-Afrikai Műsorszolgáltatási Társaság (SABC) által sugárzott nyilatkozatában.

Partnerként a Demokratikus Szövetség, vagy az MK Párt jöhet szóba. A választásokon több mint ötven párt indult, de ezek többsége elenyésző eredményt ért el. John Steenhuisen, a DA elnöke azt mondta, hogy centrista pártja nyitott a tárgyalásokra. Az MK Párt közölte, hogy bármilyen megállapodás egyik feltétele, hogy Ramaphosát leváltsák az ANC éléről és elnöki tisztségéből.

A koalíciós tárgyalások mindenesetre komplikáltnak ígérkeznek:

„Hajlandóak vagyunk tárgyalni az ANC-vel, de nem Cyril Ramaphosa ANC-jével” – mondta Nhlamulo Ndlela, az MK szóvivője.

A Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) minden politikai párttal tárgyalni fog arról, hogy részt vegyen-e egy új kormányban – közölte szombaton a szélsőbaloldali párt vezetője, Julius Malema. Az EFF, de az MK is a gazdaság egyes ágazatainak az államosítását követeli.

A DA-t vállalkozásbarát pártnak tartják, és elemzők szerint egy ANC-DA koalíciót a külföldi befektetők jobban üdvözölnének, bár kérdéses, hogy politikailag életképes-e ez a formáció, tekintve, hogy a DA évek óta a legkritikusabb ellenzéki párt.

A bizonytalanság ellenére a dél-afrikai ellenzéki pártok úgy üdvözölték az új politikai képet, mint a 62 milliós ország számára nagyon szükséges változást, amely Afrika legfejlettebb, de egyben a világ egyik legnagyobb társadalmi egyenlőtlenségeivel küszködő országa.

„Dél-Afrikát az ANC többségének a megtörésével lehet megmenteni, és mi ezt megtettük” – Jelentette ki Steenhuisen.

Elolvasom a cikket