Gyulladáscsökkentő, védi a szívet és segíti az alvást

Szirtes Györgyi
2024. június 1. szombat. 14:41
Frissítve: 2024. június 1. 14:45

Egy csésze, körülbelül 154 gramm édes, nyers, kimagozott cseresznye 97 kalóriát, 2 gramm fehérjét, 25 gramm szénhidrátot, 3 gramm rostot tartalmaz. Emellett biztosítja a napi C-vitamin szükséglet 18 százalékát, a kálium szükséglet 10 százalékát, a réz szükséglet öt százalékát, míg a mangán szükséglet öt százalékát. Ezek a tápanyagok, különösen a rostok, a C-vitamin és a kálium sokféleképpen szolgálják az egészséget.

A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásához, míg a káliumra az izomösszehúzódáshoz, az idegműködéshez, a vérnyomás szabályozásához és sok más kritikus testi folyamathoz van szükség.

A cseresznye emellett jó rostforrás, amely a jótékony bélbaktériumok táplálásával és a bélműködés rendszerességének elősegítésével segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét. Emellett B-vitaminokat, mangánt, rezet, magnéziumot és K-vitamint is tartalmaz.

A cseresznyében található növényi vegyületek magas koncentrációja lehet felelős e gyümölcs számos egészségügyi előnyéért. Tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel.

Ez a magas antioxidáns-tartalom segíthet az oxidatív stressz leküzdésében, amely számos krónikus betegséggel és a korai öregedéssel hozható összefüggésbe.

Egy áttekintés szerint a cseresznye fogyasztása 16 vizsgálatból 11-ben hatékonyan csökkentette a gyulladást, 10-ből 8-ban pedig az oxidatív stressz markereit is mérsékelte.

Különösen magas polifenolokban, a növényi vegyi anyagok nagy csoportjában, amelyek segítenek a sejtkárosodás elleni küzdelemben, csökkentik a gyulladást és elősegítik az általános egészséget.

Érdemes edzés után fogyasztani cseresznyét, hiszen kutatások igazolják, hogy a benne található gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek segíthetnek enyhíteni az edzés okozta izomfájdalmat, -károsodást és -gyulladást. Emellett felgyorsítja az izmok regenerálódását, csökkenti az edzés okozta izomfájdalmat, és megakadályozza az erővesztést az élsportolóknál, például a kerékpárosoknál és a maratoni futóknál.

Az olyan tápanyagdús gyümölcsök, mint a cseresznye fogyasztásának növelése ízletes módja a szív védelmének. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a gyümölcsökben gazdag étrend összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. A cseresznye különösen előnyös ebből a szempontból, mivel gazdag olyan tápanyagokban és vegyületekben, amelyekről ismert, hogy elősegítik a szív egészségét, beleértve a káliumot és a polifenol antioxidánsokat.

Erős gyulladáscsökkentő hatása miatt a cseresznye csökkentheti az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit, amely egy olyan típusú ízületi gyulladás, amelyet a húgysav felhalmozódása okoz, ami szélsőséges duzzanathoz, gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet az ízületekben.

Fogyasztása javíthatja az alvásminőséget, ami a gyümölcs magas koncentrációjú növényi vegyületeinek tulajdoníthatók. Ezenkívül a cseresznye melatonint tartalmaz, egy olyan anyagot, amely segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklust.

A cseresznye sokoldalúan felhasználható és hihetetlenül finom.

Elolvasom a cikket