Morális deficit

Különös diskurzusnak lehettek tanúi mindazok, akik az ATV Egyenes Beszéd című műsorában látták, hogy Németh Péter, a Népszava főszerkesztője és Dévényi István, a Magyar Hang újságírója jó bolsevik szokás szerint azért akarta befeketíteni Orbán Viktort, mert a jó ügy mellé állt. Nem a háborút, hanem a békét tűzte kampányzászlajára. Miközben azt a Gyurcsányt, aki nem tűzte a békét a zászlajára, annak a politikáját kimondatlanul is magasztalták. Mondván ő is ugyanúgy békepárti. Pedig hát természetesen nem az. Szorosan Brüsszelhez kötődik, ahol együtt Amerikával erőteljesen támogatják a nagy hatótávolságú fegyvereken túl az európai katonák hadba állításának gondolatát is. Pedig a sisakokkal kezdték.

Ebben az a legsunyibb, amit Dévényi István ki is mondott a beszélgetés során. „Elemi ösztön. A háborútól való rettegés, a gyermekeink védelme, hogy meg kell őket védeni, meg az unokákat. Már az van kimondva, ha nem jó helyre teszed az ikszet, akkor a harmadik világháborúra szavazol, ami atomháború lesz.” Aztán gúnyolódni kezd az atomháborúval, ami: „Operaház epicentrummal fog kitörni.” Ha erre szavazol, a gyerekeidet, az unokáidat veszélyezteted. Ez olyan irracionális, de hát ezek működnek jól.”

Magyarán Dévényi elismerte, ha Orbán Viktor azt kéri a választóktól, hogy szavazzanak a békére, az működőképes lehetőség. Mégis gúnyolódik rajta.

És ezzel minden résztvevő egyetértett Németh Pétertől Rónai Egonig, mert hogy egyik sem szólt ellene egy kukkot sem. Sőt a beszélgetés egész hangulata olyan volt, hogy lényegében azt érezte az ember, ciki békepártinak lenni. Mert a bolsi-liberális menők ott az ATV-ben azt gondolták helyesnek.

Dévényi például így gondolkodik. „A kampány a Fidesz oldalán arról szól, hogy félsz vagy nem félsz. Ha félsz, akkor rám szavazol, ha nem félsz, akkor hülye vagy, mert nem félsz a háborútól. Akkor szavazz, akire akarsz. Semmi több nincs, nincs más üzenet.” Németh Péter: „Ha félsz, azért szavazz rám, mert Orbán Viktor az egyetlen, aki meg tud védeni.” Ez így is van, természetesen, de pont ez a lényeg, hogy gunyoros, összenézős, összekacsintós tálalásukban ennek az ellenkezőjét akarják sugallni. Nehogy bevedd, ember, ez csak kampányszöveg! – sugallják.

Attól félnek ugyanis, hogy ez a kampányfogás a baloldali szavazókra is kihat. Igaz, nem alaptalanul félnek, ennek nagyon is megvan a racionalitása.

Ki ne szavazna ugyanis szívesebben saját és családja, gyerekei jövőjére, biztonságára, amit Orbán képvisel, szemben a háborúpárti Európai Unióval és országaival. S nem ideológia alapon választana, s nem a baloldali és szintén háborúpárti Gyurcsány és vidékére szavazna.

A két üzenet humanitása fényévekre van egymástól. Orbánnak nemcsak kampányiránya sokkal jobb, mint Gyurcsányé, hanem olyat üzen, ami megérinti az embereket. Ami mindenkinek fontos.

Tisztában van ezzel Gyurcsány is, mégsem tesz ellene semmit. Ő mégsem csináltathat olyan plakátot, amelyen az van felírva nagy betűkkel, hogy béke, s mögötte Gyurcsány képmása sejlik föl. Nemcsak azért, mert hangosan kiröhögnék miatta, hanem mert a guruló dollárok feladói is összevonnák a szemöldöküket. Pontosabban csináltathatna, ha őszintén pártolná a békét. De nem teszi, csak azt szajkózza, hogy a baloldal nem háborúpárti.

Ilyenkor jönnek ezek fiúk a térről és megpróbálják védeni a védhetetlent.

Németh Péter igyekezett relativizálni Márki-Zay korábbi nyilatkozatát, mintha nem mondta volna, hogy a NATO irányításával lehet katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába. a jobbikos Potocskáné pedig katonákat is küldött volna, ha nem saját családtagjairól van szó. Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével kapcsolatban pedig Németh kijelentette: „Találtak egy nem létező Wéber-nyilatkozatot. Amelyre elkezdtek építeni egy kampányt. Megint ugyanaz, akarod-e, hogy elvigyék a gyereket?”

A „nem létező” nyilatkozat az volt, amikor a BR24, a Bayerischer Rudfunk tévéműsorban beszélt a terveiről, köztük arról, hogy sorkatonai szolgálatot erőltetne az európai fiatalokra!

Az ATV-s agymosoda tehát teljes erőből működik. Teljesen mindegy, hogy politikai, ideológiai, vagy létbiztonsági, a haza jövőjét, gyerekeink, unokáink sorsát érintő kérdésekről van szó.

Ebben a meccsben szembe menni saját családtagjainkkal is komoly morális deficitet feltételez a diskurzus résztvevői részéről.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket