Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Szerbiában

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 22:12

Másfelől a december 17-i választás eredményeképpen Belgrádban egyik párt sem tudta megszerezni a kellő többséget a fővárosi közgyűlésben, ezért ott is új voksolásra van szükség.

Szerbiában az önkormányzati választásokat a parlament elnökének kell kiírni. Miután a házelnök április elején kiírta a belgrádi választást június 2-ára, de a többi település vonatkozásában nem, az ellenzék közölte, hogy ha nem lesz szavazás ugyanazon a napon minden olyan szerbiai önkormányzatban, amelyben decemberben nem volt, akkor bojkottálni fogja azokat mindenütt. Mintegy háromhetes egyeztetést követően az a megállapodás született, hogy az egyébként júliusban és augusztusban esedékes választásokat mindenütt június 2-án tartják meg. Ehhez azonban jogszabálymódosításra volt szükség, a vonatkozó törvény módosítását a parlamenti képviselők komolyabb vita nélkül megszavazták.

A baloldali ellenzék egy része mindennek ellenére nem indított listát, mert úgy vélte, hogy nincsnek meg a tisztességes választáshoz szükséges feltételek, így a decemberi választáson jól szereplő Szerbia az Erőszak Ellen nevű koalíció szétesett, egyes pártjai teljesen bojkottálják a voksolást, más pártok önállóan vagy új koalíciókat alkotva szállnak versenybe vasárnap.

A kormányzó Szerb Haladó Párt minél több pártot maga mellé állítva mindenhol igyekezett koalíciós listával indulni, de ekképpen tett az ellenzék is, így a legtöbb önkormányzatban csak négy-öt lista indul, de például Újvidéken és Belgrádban is 14 lista méreti meg magát.

Majdnem minden településen indítottak listát a helyi nemzeti kisebbségek. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amelynek magyar riválisa nincs, 23 – zömmel magyarok lakta – településen állított önállóan listát. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádióban néhány napja arról beszélt: nem mindegy, hogy milyen vezetése lesz a magyarok lakta vajdasági településeknek, ez a tétje az önkormányzati választásoknak. „Azt, hogy június 2. után ki vezeti az önkormányzatainkat, mi döntjük el, választópolgárok. Az, hogy Magyarkanizsának, Zentának, Topolyának marad-e VMSZ-es polgármestere, rajtunk múlik” – húzta alá. Közölte, ha a szabadkaiak azt szeretnék, hogy a város fejlődjön, megmaradjon a lelkülete, megőrizzék a régi épületeket, és hogy lokálpatrióta polgármestere legyen, akkor vasárnap a VMSZ-re kell voksolniuk.

A szavazásra jogosult szerbiai állampolgárok vasárnap 7 és 20 óra között voksolhatnak, az előzetes eredmények még aznap este várhatók.

Elolvasom a cikket