Súlyos károkat okozott a pracetamol

Moszkvában az orvosok megmentettek egy férfit, aki majdnem elvesztette a máját, mert szorgalmasan próbált lázcsillapítókkal legyőzni egy megfázást. Erről a Life.ru-nak a 2. számú fertőző betegségek klinikai kórházában számoltak be, ahová a 27 éves beteget felvették.

Moszkvai orvosok megmentették a paracetamoltúladagolás miatt hepatitiszes férfit.

Artyom a már igazolt influenzán kívül lázra, súlyos gyengeségre és a vizelet sötétedésére panaszkodott. Az elemzések eredményei összezavarták az orvosokat, és a további vizsgálatokat rendeltek el. Kiderült, hogy a májműködést jelző mutatók százszorosukra emelkedtek. Yulia Konnova, a 14. számú fertőző osztály vezetője szerint a betegnél a közönséges paracetamol okozta májgyulladást diagnosztizáltak.

„Amikor Artyomnál megfázásos tünetek jelentkeztek, az átlagos napi normát meghaladó dózisban szedett lázcsillapítót. Ez okozta a májkárosodást” – magyarázta a szakember.

A szerv tömeges sejtelhalása miatt a betegnél súlyos májelégtelenség alakult ki, és sürgősen az intenzív osztályra szállították. Zelimkhan Eselaev aneszteziológus szerint komplex intenzív terápiát írtak elő: plazmaferezis-kezeléseket plazmacsere üzemmódban – a „rossz” plazma cseréjét donorplazmára, amelyhez mintegy két literre volt szükség. A méregtelenítő terápia módszerét is alkalmazták. Hamarosan a férfi állapota stabilizálódott.

Később Artyom pozitív dinamikát kezdett mutatni. A fővárosi szakemberek munkájának köszönhetően nemcsak az életet, hanem a máját is sikerült megmenteni, elkerülve a transzplantációt. Jelenleg teljesen egészséges.

Elolvasom a cikket