Magyarország a globális élmezőnyben a napenergia hasznosításában

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 22:01

A tárca bejegyzésében jelezte: a globális bővülés rekordmértékű, 346 GW volt 2023-ban. Az új megújuló kapacitások mintegy háromnegyedét adták a múlt évben üzembe helyezett napelemek.

Magyarország 2022-ben múlta felül először az egy gigawattos szintet a napenergiás teljesítménynövekedésben. A tavalyi év ennél is magasabb csúcsot hozott több mint 1,6 gigawattal. A lendületes gyarapodásnak köszönhetően a korábban 2030-ra megcélzott hat gigawattot már idén februárban elérte az ország. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawattnyi napenergia-kapacitással számol. Az ismert fejlesztési tervek alapján ez a várakozás nagy biztonsággal teljesíthető – közölte az EM.

A tárca tájékoztatása szerint 2024 első négy hónapjában 362 megawattal nőtt a hazai ipari és háztartási méretű naperőművek összes beépített teljesítménye. Az időarányos előrehaladás alapján tehát Magyarország idén is megőrizheti helyét az egy gigawattos országok elitklubjában – fogalmaztak.

A Napenergia Plusz program támogatásával a mostanáig megszületett döntések alapján több mint 14 ezer család létesíthet modern napelemes rendszereket – ismertette az EM.

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az ipartelepeken, az otthonokban és a gépkocsikban is. A kormány a futó programokban 200 milliárd forinttal ösztönzi a családok és vállalkozások beruházásait – emelték ki.

Az EMBER korábban közzétett jelentése szerint Chile és Görögország után Magyarországon a világon a harmadik, Európában a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben – írta bejegyzésében az EM.

Elolvasom a cikket