Medvegyev figyelmeztette a NATO-t

Az orosz biztonsági tanács helyettes vezetőjeként tevékenykedő Medvegyev pénteken a Telegramban írt bejegyzésében kijelentette, hogy a nyugati országoknak, amelyek állítólag jóváhagyták a nagy hatótávolságú csapásokat, meg kell érteniük, hogy katonai felszereléseik és személyzetük, amely akár Ukrajnában tevékenykedik, akár más országokból hajtanak végre támadásokat Oroszország ellen, „megsemmisülnek”.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajna által használt valamennyi nagy hatótávolságú rendszer közvetlenül a NATO személyzete által ellenőrzött. „Ez nem valamiféle »katonai segítségnyújtás, ez az ellenünk folyó háborúban való részvétel«.”

Medvegyev szerint a NATO azt akarja, hogy a nyugati részvételt a konfliktusban egyes országok önálló kezdeményezésének tekintsék, remélve, hogy így elkerülhető a kollektív védelmi záradékra való hivatkozás szükségessége.

A volt elnök ezt a narratívát „veszélyes és káros téveszmének” minősítette. Szerinte az olyan akciók, mint a csapatok Ukrajnába küldése vagy a nagy hatótávolságú fegyverek irányítása, a konfliktus „súlyos eszkalációját” jelentik.

Miközben az Egyesült Államok vezette katonai blokk azt akarja elhitetni, hogy Oroszország soha nem vetne be taktikai atomfegyvereket Ukrajna vagy a NATO ellen, „az élet sokkal rosszabb lehet, mint amit komolytalan érvelésük megenged” – figyelmeztetett Medvegyev.

Úgy folytatta, hogy a Nyugat azt kockáztatja, hogy rosszul kalkulálta ki a nukleáris fegyverek bevetésének esélyét, ahogyan nem látta előre az orosz ukrajnai hadművelet kezdetét sem.

Ez nem megfélemlítés vagy nukleáris blöff. A jelenlegi katonai konfliktus a Nyugattal a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint alakul. A bevetett, NATO-gyártmányú fegyverek ereje folyamatosan fokozódik. Ezért ma már senki sem zárhatja ki a konfliktus végső szakaszába való átmenetet.

Oroszország többször is kijelentette, hogy soha nem szabad nukleáris háborút vívni, kizárva ezzel bármilyen nukleáris fegyver bevetését Ukrajna ellen.

Néhány nyugati ország támogatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár múlt heti felhívását, amelyben a szövetség tagjait arra szólította fel, hogy fontolják meg „az Ukrajnába küldött fegyverek használatára vonatkozó egyes korlátozások” feloldását.

A héten több nyugati médium is arról számolt be, hogy az Egyesült Államok, Kijev legfontosabb támogatója engedélyezte Ukrajnának, hogy „korlátozott” nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre mélyen Oroszországban. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hivatala megerősítette a jelentéseket.

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy Kijev nyugati támogatóinak lépései eszkalációhoz és súlyos következményekhez vezethetnek.

Elolvasom a cikket