A csillagjegyünk nincs hatással a jólétünkre

Egy új tanulmányban a dél-koreai Keimyung Egyetem pszichológusa 12 791 ember adatait vizsgálta meg, és nyolc összetevő alapján mérte a jólétüket: általános boldogtalanság, depressziós tünetek, pszichológiai distressz, munkahelyi elégedetlenség, pénzügyi elégedetlenség, az élet érzékelt unalmas volta, az önértékelés szerinti egészségi állapot és a házassággal való elégedetlenség.

A kutató ezután megvizsgálta a születési dátumokat, hogy kiderítse, a csillagjegyük hatással van-e a jóllétükre.

Lám, lám, alig volt kapcsolat…

„A hatásméretek majdnem nulla volt az összes vizsgált jólléti eredmény esetében, amely azt jelzi, hogy valakinek a csillagjegye nem nyújt érdemes információt a jólléti szintjének előrejelzéséhez. Ezek az eredmények összhangban vannak a korábbi empirikus kutatásokkal, amelyek általában nem találtak bizonyítékot az asztrológiai állítások alátámasztására a személyiségjegyekkel vagy a házassági eredményekkel kapcsolatban” – állapította meg a tanulmány.

„Az eredmények ellentmondanak az asztrológiai állításoknak, miszerint a csillagjegyek alakítják az egyén hajlamát, sorsát, hogy boldognak vagy sikeresnek érezze magát” – teszi hozzá a tanulmány.

Az emberek által vallott számos asztrológiai hiedelem közül gyakran úgy vélik, hogy a csillagjegyek vagy napjegyek hatással vannak az egyén személyiségére, életének kimenetelére és jólétére.

Ez egy szép gondolat – de egyáltalán nem bizonyított. A tudomány számtalanszor tesztelte már ezeket az állításokat, és egy cseppnyi bizonyítékot sem talált arra, hogy megerősítse azt az elméletet, miszerint az égitestek bármilyen misztikus értelemben befolyásolják az emberek életét.

Elolvasom a cikket