Tavaly is jelentősen nőttek a nettó bérek

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 14:15
Frissítve: 2024. május 31. 14:16

2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete egy év alatt 47 ezer forinttal 379 836 forintra emelkedett, azaz minden hamis híresztelés ellenére tavaly is rendületlenül nőtt a dolgozók nettó bére.

Az NGM álláspontja szerint 2023-ban a bérdinamika magas volt, a bruttó bérek 14 százalékkal emelkedtek. A reálbéreket a háborús infláció csökkentette, azonban a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően letörte és visszaszorította az inflációt. Ezt olyan intézkedések segítették, mint az online árfigyelő vagy a kötelező akciózás – emlékeztettek.

Mindennek eredményeképpen tavaly szeptember óta – a korábbi években megszokott módon – újra emelkedik a fizetések vásárlóereje, azaz egyre többet ér a családok jövedelme.

2010 és 2023 között a reálbérek összességében mintegy hetven százalékkal nőttek, tehát egy család ma sokkal jobb helyzetben van, sokkal több mindent tud vásárolni a fizetéséből, mint a dollárbaloldal kormányzása idején – fogalmazott közleményében az NGM.

A legutóbbi márciusi adatok szerint 9,9 százalékkal emelkedett a reálbér, ráadásul soha nem látott magasságba emelkedett a bruttó átlagfizetés, amely meghaladta a 658 ezer forintot.

A Gyurcsány-korszakhoz képest a kormány tehát nemcsak egymillióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben.

Külön kiemelkedő eredménynek értékeli a minisztérium, hogy a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, hiszen az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett: míg az átlagbér is több mint a háromszorosára nőtt, addig a minimálbér ma már 3,6-szor akkora, mint a dollárbaloldal idején.

Az alacsony inflációnak és a továbbra is magas bérdinamikának köszönhetően idén öt-hat százalékkal nőhet a reálbér az év egészét tekintve, ezzel hozzájárulva a fogyasztás helyreállásához, így a gazdasági növekedés mértékének fokozásához – írta a minisztérium.

Elolvasom a cikket