A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra Európa tíz legjobb innovátora közé kerüljön

MH/MTI
2024. május 16. csütörtök. 14:51

Az Ipar 4.0 és az egészséges élet szinergiája a Neumann János Program keretében című konferencián Hankó Balázs közölte, ennek elérése érdekében több szabadalomra, több innovatív vállalkozásra és több olyan kutatóra van szükség, akik az ötletekből piaci terméket teremtenek.

Kiemelte, hogy az egyetem, a kutató hely és a piaci szereplők összekapcsolását szolgálja Neumann János Program, amelyben idén 340 milliárd forintos keretösszeggel hirdetik meg a pályázatokat: 147 milliárd forint jut az innovációs programstratégiára a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatain keresztül, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) előfinanszírozására pedig 193 milliárd forint.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy megújították az OTKA programot, amelyet már Nemzeti Kutatási Kiválósági Program néven indítottak el. A beérkezett pályázatokat – amelyeket angol nyelven kell beadni – a Krausz Ferenc vezette Kutatási Kiválósági Tanács értékeli. A program keretösszegét a korábbi 13,5 milliárdról idén 19 milliárd forintra emelték.

A tudomány finanszírozása, a felsőoktatás, a szak- és felnőttképzés az a négy pillér, amelyen a jövőképes, küzdőképes magyar gazdaság, magyar társadalom áll – mondta Hankó Balázs.

A konferencián, amelyet a KIM és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség közösen szervezett, adták át az ipar 4.0 szakmai érmeket is. Az elismerésben azok a vállalatok, szervezetek részesülhetnek, amelyek kimagasló sikereket értek el az innováció, a digitalizáció területén.

Kis- és középvállalati kategóriában ipar 4.0 szakmai érmet vehetett át a családi vállalkozásként működő Losonczi Innovation Kft., amely 2001 óta foglalkozik mérőeszközök, egyedi szerszámok, alkatrészek tervezésével és gyártásával.

Nagyvállalatok kategóriában a díjat a Trumpf Hungary Kft. kapta. A cég több mint 2000 telepített gépbázissal rendelkezik az országban az IoT megoldásokkal támogatott szervíz tevékenységével biztosítja a lemezmegmunkáló szerszámgépek és lézertechnikai eszközök folyamatos rendelkezésre állását.

Az ipar 4.0-hoz kapcsolódó oktatási képzési programot megvalósító szervezet kategóriában az érmet a Continental Automotive Hungary Kft. kapta. Az 1871-ben alapított Continetal a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely biztonságos, hatékony, intelligens megoldásokat kínál a közlekedés és az szállítmányozás terén.

Az Ipar 4.0 eredetű jelentős kutatást, fejlesztést vagy innovációt megvalósító szervezet kategóriában a Varga-Flexo Kft. részesült az elismerésben. A száz százalékban magyar tulajdonú családi vállalkozás egyebek mellett flexonnyomógépek tervezésével és gyártásával foglalkozik.

Elolvasom a cikket