Vegyük észre időben „dr Parkinsont”

Míg a motoros tünetek, mint például a remegés, a merevség és a lelassult mozgások gyakran a Parkinson-kór ismert jellemzői, akadnak ennél finomabb mutatók is, amelyeket ugyanilyen fontos tudni – írja a brit Mirror. Mint a lap által megszólított szakértő elmondta, utóbbi csoportba tartozik a beszédminták megváltozása.

Ha valaki a korábbinál lágyabb hangot „üt meg” vagy az artikulációja tétovázó lesz, akkor érdemes résen lenni, ugyanis e két tünet a Parkinson-kór korai jelzője lehet. Ezek a dysarthria néven ismert jelenségek fokozatosan alakulhatnak ki, és sokan tévesen az életkorral összefüggő változásoknak tulajdonítják felbukkanásukat.

Ugyancsak vészcsengő szerepet tölt be a szaglás elvesztése, azaz anosmia, lévén a kutatások szerint utóbbi több évvel előzheti meg a motoros tüneteket. A Parkinson-kór hírhedt arról is, hogy tönkreteszi az éjszakáinkat, azaz olyan problémákat okoz, mint az alvajárás, a nyugtalan láb szindróma vagy a különösen aggasztó REM (rapid eye movement) alvási viselkedészavar (RBD). Ez intenzív rémálmokat „varázsol” a beteg elméjébe.

Elolvasom a cikket