„Orvosi ló” lett Károly királyból

Az ízlelés elvesztése és annak esetleges visszatérte kapcsán említi meg III. Károlyt friss cikkében a brit The Mirror. Mint az anyagban felidézik, a beteg, de kezelés alatt álló uralkodó a minap arról beszélt, az ízlelés elvesztését tapasztalta, amióta rákot diagnosztizáltak nála. A király az elmúlt hónapokban több sugárterápián és műtéten is átesett annak reményében, hogy így sikerül elpusztítani a szervezetében fellelt életveszélyes mutáns sejteket. A palota azt állítja, hogy a jelek „nagyon biztatók” s így III. Károly már lassan visszatér a közfeladatok ellátásához.

Gareth Nye, a Chester Medical School vezető oktatója a lapnak kifejtette, az ízlelés időszakos vagy teljes elmúlását általában a kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásaként tartják számon. Az állapot alapesetben a kezelés lezárultakor megszűnik. A szakember hozzátette, a gyógyítási időszakban azt tanácsolják a betegeknek, hogy kerüljék kedvenc ételeiket, ugyanis lehangoló tud lenni, ha nem képes élvezni a megszokott ízeket.

A lap cikke végén megjegyzi, ha az étkezés előtt vízzel öblögetünk vagy esetleg szájvizet használunk, az részben segíthet a problémán. Ugyancsak hasznosak az erős szagú finomságok, mert ezek bevitele segíthet elhitetni az aggyal, hogy milyen ízűnek „kellene lennie” az elénk került falatoknak.

Elolvasom a cikket