Petr Fiala: Csehország határozottabban kíván fellépni az illegális migráció ellen

MH/MTI
2024. május 14. kedd. 20:38

A kormányfő a CTK hírügynökséghez eljuttatott közleményében bejelentette: Csehország több más uniós tagállammal együtt olyan csoportot hozott létre, amely határozottabban kíván fellépni az illegális migráció ellen.

„A cél, hogy a migrációs probléma megoldását az Európai Unió határain kívülre szorítsuk ki, mégpedig az embercsempészet elleni szervezett harccal, nemzeti visszaküldési központok kialakításával, illetve stratégiai partnerségek megkötésével azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok Európába érkeznek” – írja Petr Fiala közleményében, amelyet a cseh hírügynökség ismertetett.

A cseh kormányfő megjegyezte, hogy a kezdeményezésről hétfői római látogatása alkalmával Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is tárgyalt.

Ez az országcsoport nyílt levelet kíván intézni az Európai Bizottsághoz, valamint az uniós tagállamokhoz, hogy „újszerű módon közelítsenek” a „migrációs probléma európai szintű megoldásához”.

A CTK hírügynökség értesülései szerint a kezdeményezők azt tervezik, hogy a levelet szerdán nyilvánosságra is hozzák. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter a hírügynökségnek azt mondta, hogy számításaik szerint a kezdeményezést Csehországgal együtt 19 uniós ország támogathatná.

Elolvasom a cikket