Zörgő cukorpapír gyógyítja a depressziót és az álmatlanságot?

Elsőre nehéz elhinni, de egyre több vizsgálat és tanulmány bizonyítja, hogy az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) videók, amelyekben gyakran több ezres közönséggel rendelkező influenszerek suttognak, csettegnek, cukorpapírt zörgetnek, óriási műkörmeikkel kaparásznak vagy kopognak egy kozmetikai tégelyen, bizonyos embereknél hatékonyan csökkenhetik a depressziót, enyhíthetnek fizikai fájdalmakat, növelhetik a figyelmet, a tudatos jelenlétet, a szellemi teljesítőképességet, segítik a pihentető alvást – írja a Qubit.hu.

A 2010-es években jelentek meg az első ASMR videók a YouTube-on, a Facebookon, az Instagramon és a Tik-Tokon. Többnyire kedves arcú hölgyek játékos mozdulatokkal és arckifejezéssel egy hatalmas mikrofon segítségével mutatják be performance-nak is beillő egy-két perces kezeléseiket, amelyek mindenki számára elérhetők, és látványosságukban is különlegesek.

Vitatkozni lehet, hogy a hatalmas és színes, gyakran gyöngyökkel díszített doboló, kaparászó műkörmök megmozgatják a képzeletet, vagy simán csak ízléstelenek, és egy giccsvilágba vezetnek. Abban nem teljesen biztosak a tudósok, hogy a hanghatások mellett a látvány is gyógyító hatással van-e a zörgős videók közönségére.

A National Geographicnak a téma kapcsán Craig Richards biogyógyászati kutató azt nyilatkozta, hogy az emberek tíz-húsz százaléka képes átélni az ASMR-élményt.

A témával foglalkozó kutatók már több éve rájöttek, hogy biorezonanciás készülékkel ki lehet mutatni az ASMR-hatást. Az élmény növelheti a flow-érzést, csökkentheti a depressziót, enyhíthet krónikus fájdalmakat, segíthet elaludni. De vannak olyanok is, akiket, idegesít és nem bírják, másoknak csak enyhén kellemes, vagy csupán divatból követik a zajgyógyászokat.

Több kutatócsoport kérdőíveket készített, hogy elkülönítse az ASMR-élményt valóban átélőket azoktól, akiknél nem megy olyan mélyre egy-egy produkció. Egy 2018-as kutatásnak ez volt a célja, de közben az is kiderült, mit élnek át a videók nézői. A legtöbben azt írták a kérdőívbe, hogy a fejtetőn indul el bennük, majd a csigolyákon halad át egy jó érzés, ami kiterjed, közben libabőrösek lesznek néhányan.

Egy másik 2018-as kutatás szerint dopamin és oxitocin szabadulhat fel a látottak, hallottak hatására. Mára kilencféle ASMR-ingert tudnak felsorolni a kutatók, de a látvány ebben még nincs benne.

Torontóban két kérdőívet fejlesztettek ki, hogy mérni tudják az ASMR-élményt, az egyik a Toronto Mindfulness Scale, (TMS), a másik Mindful Attention Awareness Scale (MAAS). Mindkettőt kitöltették a tesztalanyokkal, majd ASMR-videót mutattak neki, és utána újra ki kellett tölteniük a kérdőíveket, és a kutatók azt tapasztalták, hogy a tesztalanyok a MAAS-kérdőíven, amellyel tudatos jelenlétüket mérték, magasabb pontszámot értek el, a TMS-en pedig az látszott, hogy nőtt bennük a kíváncsiság, nyitottság.

Elolvasom a cikket