Múzeumok és Galériák Éjszakája Füleken

MH/ MTI
2024. május 13. hétfő. 12:01

Idén is késő esti vársétára és kiállításszemlére számíthatnak az érdeklődők a füleki várban és a Városi Honismereti Múzeumban – írták a közleményben.

Ismertették. a rendezvény központi témája ezúttal Egyiptom lesz, amelynek titokzatossága nemcsak a szakértőket, hanem a világ minden tájáról érkező utazókat is vonzza.

A látogatókat Füleken három új kiállítás és több érdekesség várja, melyeknek köszönhetően lehetőségük lesz az egyiptomi történelem és kultúra egy-egy töredékének élményszerű megismerésére.

Az esti program 17.30-kor kezdődik a Szlovákiai régészek Egyiptomban című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat a kutatók munkáját mutatja be az afrikai országban, ahol jelenleg is zajlanak feltárások szlovákiai régészek közreműködésével. A kiállításon értékes leletek tekinthetők meg a szlovákiai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiből.

A megnyitót követően Veresová Veronika, a pozsonyi Keletkutató Intézet egyiptológusa tart előadást Élet és halál az óegyiptomi birodalom mezsgyéjén címmel, szlovák nyelven. A helytörténet kedvelőit 19.00 és 22.00 óra között a Füleki zománcgyár – Kakaspörkölt című dokumentumfilm ismétlődő vetítése várja a városi múzeumban.

A program a füleki vár területén is folytatódik, ahol a vállalkozó szellemű gyermekeket a várba való belépés előtt óránként ismétlődő pókvadászat várja 18.45-től a légvédelmi óvóhelyen. Később, 19.00 órától két kiállítást nyitnak meg a várban.

A prágai Cseh Egyiptológiai Intézet Tutanhamon sírjának felfedezése című kiállítása, amely az alsó vár kazamatájában kap helyet, a híres ókori egyiptomi fáraó – Howard Carter régész által 100 évvel ezelőtt felfedezett – sírkamrájának rekonstrukcióját is bemutatja majd. A tárlat megvalósítását a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatta.

A Bebek-bástya ötödik emeletén lesz látható a második tárlat Egyiptom – a Nílus ajándéka címmel, amely a világutazó Hertlík Ján magángyűjteményéből származó legszebb és legismertebb egyiptomi műtárgyak másolatait szemlélteti.

A megnyitókat a kicsik és a nagyok számára egyaránt érdekes, gazdag kulturális program kíséri. A várban workshopok és interaktív foglalkozások várják a gyermekeket, a felnőtteknek szánt esti program pedig 20.00 órakor veszi kezdetét. Az est folyamán Jánosková Barbora ősi egyiptomi melódiákat szólaltat meg hárfán, a Jamadan formáció afrikai ritmusokat dobol, a hangulatot pedig a népszerű Latin Combo Cubano együttes koncertje tetőzi majd. Ezekre a műsorokra jegyet kell váltani, míg az estét ingyenes mozi zárja az alsó várudvaron, 22.00 órától a Fehér lovon fekete című film vetítésével.

Elolvasom a cikket