Egyre gyakoribb a szürke válás, ami a nőket sokkal jobban megterheli, mint a férfiakat

Korábban a 20-as 30-as párok esetében volt a legmagasabb a válások aránya. Ez azonban megváltozott, a fiatalabb korosztály esetében csökkenő tendencia figyelhető meg, míg a középkorúaknál megnőtt a válással végződő házasságok aránya. Ez derült ki I-Fen Lin és Susan L Brown 2022-es tanulmányából, ami a The Journals of Gerontology kiadványban jelent meg.

Definíció szerint a szürke válás az 50 év felettiek válása. A kutatások szerint ez a szám folyamatosan emelkedett az elmúlt 30 évben, és egyre többen döntenek a házasság felbontása mellett. A felmérések szerint a válások ebben a korban negatívabban érintik a nőket. A házasság felbomlása anyagilag eleve jobban megterheli a nőket, de az 50-es korosztályban rosszabb az arány.

Bár sok esetben a férfiak is tapasztalnak bevételcsökkenést, ők nem néznek szembe akkora kihívásokkal, mint a nők. A jelenlegi probléma a szociológusok szerint összefügg a generációjuk társadalmi normáival. Az X generáció tagjai sok esetben az 50-es éveikben nem dolgoznak, ez pedig anyagi bizonytalanságot teremt. Ezzel szemben a fiatalabb nők nagyobb százalékban dolgoznak. A nők és férfiak közötti bérkülönbség szintén probléma.

Ezzel a technikával védhető ki negatív hatás.

A pénzügyi szakértők azt javasolják a nőknek, hogy vállaljanak aktívabb szerepet, és nagyon fontos, legyen B-tervük. A nagyobb pénzügyi önállóság szintén segítheti az esetleges válási időszak átvészelését. A pénzügyi tartalék szintén nagyon fontos, bármennyire is stabilnak tűnik a házasság, érdemes felkészülni a jövőre.

A házassági szerződés szintén segíthet, hiszen ebben a felek tisztázhatják, milyen vagyonnal érkeztek a házasságban. Fontos szempont lehet, hogy akadnak időszakok, amikor a gyerekek nevelése miatt a nők kiesnek a munkából, ezt a válásnál figyelembe kell venni.

Elolvasom a cikket