Kezdődik a Deszka Fesztivál

MH/MTI
2024. május 9. csütörtök. 6:25

Csütörtökön a 15. Deszka Fesztivál nyitányaként rendezik meg negyedik alkalommal a Csokonai színházpedagógiai és színháznevelési konferenciát; a kétnapos programban színházi előadások, szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket.

A fesztiválon május 9. és 18. között tíz napon át nyolc helyszínen 31 előadást láthatnak az érdeklődők. A fesztivált emellett zenei rendezvények, filmvetítések és beszélgetések is színesítik.

Az idei seregszemlén az ország minden részéből hívtak meg társulatokat a kortárs magyar dráma ünnepére. Vendégül látják mások mellett a Nemzeti Színházat, a Játékszínt, az Örkény István Színházat, a Radnóti Miklós Színházat, a József Attila Színházat, a Szolnoki Szigligeti Színházat és a Pécsi Nemzeti Színházat. A fesztiválon határon túli színházi közösségek is bemutatkoznak: a kolozsvári Állami Magyar Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szatmárnémeti Harag György Társulat is bemutat egy-egy előadást – olvasható a közleményben.

A fesztivál díszvendége idén Szakonyi Károly, Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró, akinek Adáshiba című színdarabját a Játékszín társulata adja elő – jelezték.

A Deszkának idén is elengedhetetlen része a Gördeszka gyermek- és ifjúsági fesztivál, amelyen olyan előadásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek fiataloknak (is) szólnak. A házigazda Vojtina Bábszínház mellett vendégszerepel többek között a Budapest Bábszínház és a győri Vaskakas Bábszínház.

A Debreceni Egyetem színháza a fesztivál keretében hirdeti ki az Egy sima, egy fordított című drámafordítói pályázatának eredményét. Emellett bemutatják a győztes pályamunkákból összeállított produkciót.

A 15. Deszka Fesztiválon dokumentációs meetingre invitálják azokat, akik a Debrecen 175 címmel a cívisvárosa önkormányzata és a Csokonai Nemzeti Színház által közösen meghirdetett drámaírói pályázatra be kívánják nyújtani az alkotásukat.

A település történelmében fontos időszakot, Debrecen 1849-es fővárossá válását és annak történelmi körülményeit bemutatni hivatott drámaszövegek minél sikeresebb létrejötte érdekében olyan neves történészekkel, helytörténészekkel és levéltárosokkal találkozhatnak a pályázók, akik fontos helyszíneket, dokumentumokat és a korban meghatározó személyeket megismertetve nyújtanak tudományos inspirációt a június 30-ig beadható drámaszövegek elkészítéséhez – írták a szervezők.

Elolvasom a cikket