Rétvári: Rengeteg egészségügyi fejlesztés valósult meg kormányzati forrásból

MH/ MTI
2024. május 8. szerda. 13:21

Rétvári Bence a ferencvárosi szakrendelő előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kerület egészségügyi szolgáltatója 5,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból újul meg, amely forrás része a kormány által indított Egészséges Budapest Programnak (EBP).

Ismertetése szerint az EBP keretében fővárosi és kerületi egészségügyi fejlesztések valósultak meg, kórházfelújításra 88 milliárd forintot fordítottak; 11 országos intézet újult meg, 13 fővárosi kórház és 32 szakrendelő rekonstrukciója valósult meg. Orvosi eszközökre 34 milliárd forintot, informatikai fejlesztésre pedig 15 milliárd forintot fordítottak – sorolta.

Rétvári Bence kitért arra, hogy Budapesten a CT- és MR-várólisták csökkentésére 2,7 milliárd forintot költött a kormány.

Az államtitkár megjegyezte, „sajnálatosan ezek a fővárosi beruházások sokkal lassabban valósultak meg, holott a kormány határidőre, ütemezetten utalta ki a pénzügyi forrásokat, azonban a főváros nem tudta időben befejezni a munkálatokat”.

Mivel a kormánynak a budapestiek egészsége fontos, ezért a fővárosi vezetés „csetlése-botlása” ellenére nem a pénz visszafizetése, hanem az elszámolási határidő meghosszabbítása mellett döntöttek – emelte ki Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, „ha Budapestnek olyan főpolgármestere lett volna az elmúlt éveken, aki tartotta volna a saját maga által szabott határidőket, akkor ezek a beruházások már mind készek lennének”.

Hozzátette: bíznak abban, hogy olyan vezetői lesznek Budapestnek és a kerületeknek, akik a megkapott kormányzati forrásokat azonnal felhasználják.

Rétvári Bence egyúttal igaztalannak és valótlannak mondott minden olyan baloldali vádat, amely szerint kormányzati források hiányoztak a fővárosi egészségügyi fejlesztésekhez. A kormányzati források rendelkezésre álltak – jelentette ki.

Ismertetése szerint „a háborús, szankciós időkben” is ötmilliárd forint többletforrásról döntött a kormány tavaly év végén. Ebből a pénzből jut a X. kerületi gyermek fogászati rendelő, a XVII. kerületben háziorvosi rendelő, a X. kerületben az egészségház és gyermekorvosi rendelő, a XXII. háziorvosi rendelő felújítására – sorolta.

Ezen felül támogatják a Szent Ferenc Kórház felújítását, a Szent János kórház energetikai korszerűsítését is.

Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP IX. kerületi polgármesterjelöltje azt mondta, a kerületi rendelőfelújításról és az új szárny építéséről még az előző ciklusban döntött a fideszes kerületvezetés. Így – folytatta – nem igaz a jelenlegi polgármester állítása, hogy ez a beruházás hozzá kapcsolódik.

A ferencvárosiak nevében Gyurákovics Andrea megköszönte a felújítási támogatást, egyben azt ígérte, ha június 9-én megkapja a szavazatok többségét, akkor elindítják az „Orvost Ferencvárosba” programot, amelynek keretében lakhatási támogatást és önkormányzati lakást biztosítanak azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik vállalják, hogy 24 hónapig a rendelőben vállalnak munkát.

Elolvasom a cikket