A szemész tisztázza van-e összefüggés a dohányzás és a rövidlátás között

Tehát a rövidlátás és a távollátás a rossz szokás miatt nem jelenik meg – mondta Irina Leshchenko legmagasabb kategóriájú szemészorvos, az orvostudományok kandidátusa, az N. I. Pirogovról elnevezett Országos Orvosi és Sebészeti Központ Szemészeti Betegségek Osztályának docense.

„A rövidlátás, a hipermetropia, az asztigmatizmus – a fénytörés, azaz a fénysugarak megtörése a szemben. Az ilyen állapotok oka leggyakrabban a szem alakjának megváltozása, a dohányzásnak semmi köze hozzá” – mondta a Radio Sputniknak adott beszélgetésben.

A szakértő ugyanakkor rámutatott, hogy számos szembetegséget súlyosbít a cigaretta, mivel a nikotin számos, a vérellátással kapcsolatos folyamatot ront. A dohányosoknál a fertőzések, például a kötőhártya-gyulladás súlyosabbak, mint az egészséges életmódot folytatóknál.

„Az érelzáródás és a makulopátia a dohányosoknál sokkal gyakoribb és korábban jelentkezik, mint a nemdohányzóknál. A látóideg toxikus károsodása pedig az úgynevezett dohányos amblyopiában akár vaksághoz is vezethet” – mondta az orvos.

Elolvasom a cikket