Malajzia „orángutándiplomáciába” kezd

MH/ MTI
2024. május 8. szerda. 13:24

A diplomáciai stratégia részeként Malajzia orángutánokat adna ajándékba kereskedelmi partnereinek, különösen a nagy importőröknek, mint például az EU, India és Kína.

Johari Abdul Ghani maláj ültetvény- és áruminiszter a kínai pandadiplomáciához hasonlította a tervet, melyet Kína indított el az 1950-es években az Egyesült Államok és más országok felé való politikai közeledés jegyében pandákat kölcsönözve.

A „orángutándiplomácia” terve azután született meg, hogy az Európai Unió tavaly korlátozásokat vezetett be az erdőirtással összefüggésbe hozható nyersanyagok behozatalára, ami árthat a pálmaolajnak, amelyet a rúzsoktól a pizzákig mindenben felhasználnak.

Az uniós jogszabály biztosítja a vásárlókat arról, hogy az adott áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők, a többi között pótolhatatlan trópusi esőerdők elpusztításához.

Malajzia, amely Indonézia után a világ második legnagyobb pálmaolajtermelője, azt állítja hogy az uniós jogszabály diszkriminatív, és csak az EU olajosmag-piacának védelme a célja.

„Ez bizonyítani fogja a nemzetközi közösségnek, hogy Malajzia elkötelezett a biológiai sokszínűség megőrzése mellett” – mondta Johari.

„Meg kell mutatnunk a világ országainak, hogy Malajzia fenntartható olajpálma-termelő, és elkötelezett az erdők védelme és a környezeti fenntarthatóság mellett” – tette hozzá.

Az orángutánokat kereskedelmi ajándékként felhasználó diplomáciai terv további részleteit még nem közölték.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) adatai szerint a kihalás fenyegette főemlősfajból mintegy százezer él a borneói vadonban.

Elolvasom a cikket