Akasztják a hóhért

2024. május 8. szerda. 9:19

Bő egy hónappal az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt bátran és különösebb kockázat nélkül kijelenthető, hogy a hazai belpolitikában földindulásszerű változások várhatók az ellenzéki térfélen. Sőt, az eddigi hektikus adatok, előrejelzések ellenére a körvélemény-kutatások trendje alapján az sem kizárható, hogy csupán három párt lesz képes megugrani az EP-választáson az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A kormánypártok mellett a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció a csónakjukba kapaszkodó potyautasokkal, az MSZP-vel és a Párbeszéddel a fedélzetén. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint ugyan a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is megugorhatja a lécet, ám más intézeteknél a „kutyák” inkább a küszöb alatt billegnek, mint felette. Mint ahogy a Mi Hazánknál is ez a helyzet.

A 2019-es EP-választáson üstökösként előre törő Momentumnak, a 2018-ban az ellenzék toronymagasan legerősebb pártjának számító Jobbiknak szinte semmilyen esélyt nem ad a közvélemény-kutatók többsége, Jakab Péter új pártja az induláshoz szükséges húszezer érvényes aláírás összegyűjtésére sem volt képest, míg a Mindenki Magyarországa Néppárt is csak külső segítséggel abszolválta a leckét, s Vona Gábor új politikai formációjának sincs reálisan esélye a küszöb megugrására.

A baloldali, ellenzéki belpolitika térképe június 9-e után egyfajta párttemetővé válhat, s nem úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok közötti civakodások, háborúskodások menekülő-útvonalakat építenének ki az önkormányzati szférában.

Gyurcsány Ferenc hol kimondott, hol titkolt mesterterve az ellenzék bedarálására, beszipkázására beteljesedett. Mégis a legnagyobb vesztese a változásoknak alighanem a Demokratikus Koalíció lehet. Dugába dőlt ugyanis a hosszú évek alatt kimunkált, kiérlelt mesterterv. Az ellenzék vezető pozíciójáért folytatott szisztematikus dominanciaharcban ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy Gyurcsányék elbuknak. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint a mindössze háromhetes Tisza Párt az ellenzékváltó-hangulatot meglovagolva a legnépszerűbb ellenzéki párt, egy „most vasárnapi” EP-választáson 21 százalékos támogatottsággal bírna, míg a Demokratikus Koalíció közös listája csupán 12 százalékos lenne. A 2022-es parlamenti választáson a végeredményt legpontosabban előre jelző Medián még ennél is jelentősebb különbséget, tizenhat százalékot mért a DK és a Tisza Párt között.

Úgy is fogalmazhatnánk, akasztják a hóhért! A verembe, amelyet a DK 2010 után az MSZP-nek, majd később a Jobbiknak, aztán meg a Momentumnak és a többi „szövetségesnek”, Márki-Zay Péternek, az LMP-nek ásott, most maga esett bele. A bukott kormányfő gyűlöletpolitikája nem vezet sehová, nincs érdemi társadalmi támogatottsága. Az európai egyesült államok lázálma nem érdekli a magyarokat. Politikai oldalaktól függetlenül sem. A szövetségesek kádereinek elszipkázása csak viszályt szül. A bukott 2022-es választás utáni eliszkolás a hátsó művészbejárón, a közös miniszterelnök-jelölt cserbenhagyása minden jóérzésű emberben csak megvetést és megbotránkoztatást válthat ki.

A gyurcsányi mű kiteljesedett. Az önmagukat összegyurcsányozóké beteljesedett. Az árnyékkormány mehet a lecsóba.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket