A túrautak és a nemzeti parkok jót tesznek a gazdasági növekedésnek

Egy Magyarországon is jelen lévő túrafelszerelés-gyártó által készített felmérés alapján a magyarok háromnegyede szokott túrázni, kétharmaduk pedig rendszeres természetjáró. 2010 óta egy évtized leforgása alatt negyedével nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma, amely a 2020-as évek elejére éves szinten már elérte az 1,6 millió főt. A jelzett időszakban számos fejlesztés valósult meg Magyarországon, így kerékpárutak építése, turistaházak megújulása, tanösvények és ökoturisztikai központok létesülése, és javultak a vízi túrázás lehetőségei is. A túrázás iránti elkötelezettség növekedése következtében 2022-ben és 2023-ban már éves szinten négyszer annyian teljesítik a Kéktúrát, mint egy évtizeddel korábban. A mozgalom népszerűségét mutatja az is, hogy Rockenbauer Pál 1979-es, nagy sikerű ismeretterjesztő televíziós sorozata után 2024 májusában újabb dokumentfilm, Till Anilla 2550 – Körbesétálni egy országot című alkotása is a mozikba kerül.

Az Amerikai Természetjáró Társaság saját, túrázást és túraútvonalakat népszerűsítő oldalán ritkán látott perspektívából világítja meg a természetjárást. Elemzésükben a túraútvonalak és a nemzeti parkok gazdasági előnyeit világítják meg. Megállapították, hogy a kirándulóhelyek nem csupán a növény- és állatvilág védelmét látják el, az erdők és tájvédelmi körzetek több milliárd dolláros bevételi forrást jelentenek olyan ágazatok számára, mint a rekreáció, az erdőgazdálkodás, amely mellett a globális felmelegedés hatásainak ellensúlyozásában is nagy szerepet játszanak. Az ágazat jelentőségét mutatja, hogy húsz amerikaiból egy dolgozik valamilyen formában a szabadtéri rekreációs iparban, és ezáltal a szektor nemzetgazdasági súlya sem elhanyagolható.

A koronavírus-járványhelyzet kezdete óta a globális trendekkel összhangban Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a különböző túraútvonalak és a nemzeti parkok látogatottsága, amely pozitív hatást gyakorolhat a lakosság környezettudatosságára is. 2010 óta negyedével nőtt a hazai nemzeti parkok látogatóinak a száma, amely tavaly már elérte az 1,6 milliót. Soha nem látott mértékben nőtt a kéktúrázó kedv a 2010-es években, majd a koronavírus-járványt követő időszakban még jelentősebb növekedés történt az útvonalat végigjárók között. Húszezret is meghaladó kéktúrás igazolófüzetet váltottak ki a túrázók 2020-ban, ez több mint másfélszer annyi, mint az azt megelőző évben kiadottak száma. Ugyanakkor a túrázás népszerűsége már a járványhelyzetet megelőző években is emelkedett.

Elolvasom a cikket