A hólyagrák a lábakban is okozhat tüneteket

Az előrehaladott hólyagrákban szenvedő betegek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a medence vagy a csontok fájdalma, duzzadt lábak vagy váratlan fogyás. Fontos megjegyezni, hogy mindezek a tünetek más betegségekkel is összefügghetnek, és nem feltétlenül a hólyagrák következményei – olvasható az Elle.hu oldalán.

A brit kutatások azt mutatják, hogy a hólyagrákos esetek több mint egyharmada az előrejelzések szerint a cigarettázás következménye, így a dohányzás a hólyagrák kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezője. A dohányosoknál négyszer nagyobb a valószínűsége a hólyagrák kialakulásának, mint a nemdohányzóknál, és azok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, akik sok cigarettát elszívnak egy nap vagy már régóta megvan ez a szokásuk. Ennek oka, hogy amikor valaki dohányzik, a káros vegyi anyagok a véráramba kerülnek, a vesék a vizelettel kiszűrik, majd a hólyagban tárolódnak.

A hólyagrákra utaló legfontosabb és legjellemzőbb tünet a véres vizelet (ez az úgynevezett vérvizelés vagy hematúria). Továbbá a vizeletben előfordulhatnak vérdarabok. Az is gyakori jel, ha a vizeletet vörösesre, barnásra színezi a vér. A fájdalom és égő érzés szintén gyakori vizeléskor, valamint a hirtelen fellépő vizelési inger vagy az alhasi fájdalom is jellemző lehet.

Elolvasom a cikket