Meglepő testrészek ápolásával csökkentheti a demencia kockázatát

A demencia nemcsak a memóriát érinti, hanem jelentősen befolyásolja a mindennapi feladatokat, például a járást, a beszédet és a beszélgetés képességét is.

A várakozások szerint 2040-re 1,6 millió embert érint majd az Egyesült Királyságban, de a szakértők szerint vannak apró dolgok, amelyeket már az élet korábbi szakaszában is megtehetünk a betegség megfékezése érdekében.

Claire Steves professzor, a Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust geriátriai szakorvosa a ZOE Science and Nutrition legújabb podcast epizódjában Jonathan Wolfnak beszélt arról, hogy az embereknek már korán el kell kezdeniük komolyan venniük a demenciát.

A demencia egyik árulkodó jelét az ínyünkben találhatjuk meg – osztotta meg a szakértő. Arra buzdította az embereket, hogy alaposan nézzék meg a fog- és szájhigiéniájukat, és figyelmeztetett: „Az idősebb felnőttek körülbelül 35 százalékának van ínybetegsége, és szoros kapcsolat van a szájhigiénia és az agy egészsége között” – írja a Bristol Online.

Az ínybetegségek és a demencia közötti kapcsolatot az Alzheimer’s Society hivatalos jótékonysági és támogató oldala is alátámasztja. Azt állították, hogy azoknál az embereknél, akiknek ínybetegségük volt, „hatszor gyorsabban romlott a memória képessége”, mint azoknál, akiknek nem volt.

A kutatók ezután arra a következtetésre jutottak, hogy „a fogínybetegség összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlás növekedésével az Alzheimer-kórban, valószínűleg a szervezet gyulladásos reakciójához kapcsolódó mechanizmusok révén”.

Kiemelte azt is, hogyan lehet a tüneteket korán felismerni, valamint a fogak egészségének, a genetikának, a táplálkozásnak és a fizikai aktivitásnak a jelentőségét az egészség megőrzése és a betegség lehető legnagyobb mértékű elkerülése érdekében.

Dr. Doug Brown, az Alzheimer’s Society kutatási és fejlesztési igazgatója kifejtette: „Ez a tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat arra az elképzelésre, hogy a fogínybetegség potenciálisan hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához, de a szilárdabb bizonyítékokhoz klinikai vizsgálatokra lenne szükség. Ha bebizonyosodik, hogy ez a helyzet, a jobb foghigiénia lehetőséget kínálna a demencia előrehaladásának lassítására, és lehetővé tenné, hogy az emberek hosszabb ideig függetlenek maradhassanak”.

Elolvasom a cikket