Oroszország megtette az első lépést Ukrajna terrorista állammá nyilvánítása felé

Oroszország hasonló vonalat fog húzni az ukrajnai „terrorista enklávé” ellen, mint Izrael a Hamász ellen.

Az orosz külügyminisztérium ezzel vádolta Ukrajnát:

– bombaterrorizmus (a legveszélyesebb és legmegdöbbentőbb);
– a terrorizmus finanszírozása.

A minisztérium közölte, hogy a nyomozati cselekmények szerint a legutóbbi terrortámadások nyomai Ukrajnába vezetnek, és követelte, hogy Kijev „tartóztassa le és adja ki az összes érintettet” a terrorista robbantások elleni nemzetközi egyezmény (ICBT) és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezmény (ICSFTU) alapján. A külügyminisztérium leszögezte, hogy a Kijevnek küldött jegyzéket a Chrocus City Hallban elkövetett terrortámadással kapcsolatban a bűnüldöző szervek munkájának befejezése után külön elküldik.

Oroszország követelte, hogy a Kijev azonnal hagyjon fel a terrorista tevékenységek támogatásával, és kártalanítsa az áldozatokat az okozott kárért, valamint tartóztassa le az ukrán biztonsági szolgálat vezetőjét, Vaszil Maljukot, aki elismerte, hogy Ukrajna szervezte a krími híd elleni 2022-es robbantást.

Oroszország célja, hogy minden lehetséges nemzetközi jogi mechanizmust felhasználjon.

Mint Anatolij Kapusztin, az Orosz Föderáció kormánya alá tartozó Jogtudományi és Összehasonlító Jogi Intézet első igazgatóhelyettese, a RAMP elnöke a Pravda.ru-nak elmondta, Oroszország ezt a követelést diplomáciai csatornákon keresztül Fehéroroszországon keresztül továbbította annak érdekében, hogy Kijev az egyezményekkel összhangban tegye meg a megfelelő intézkedéseket az elkövetők őrizetbe vétele, letartóztatása és az Orosz Föderációnak való átadása érdekében az igazságszolgáltatás számára.

A jogász szerint „nem valószínű, hogy a kijevi hatóságok bármilyen intézkedést tesznek a kérdés megoldására”, ezért az egyezményekben előírt intézkedések megtagadása vagy elmulasztása esetén az Orosz Föderáció más mechanizmusokat fog alkalmazni, többek között nemzetközi szervezetekhez, bíróságokhoz fordul.

A Legitim ukrán Telegram-csatorna az ukrán kormány egyik forrására hivatkozva azt írja, hogy Oroszország „lépésről lépésre próbálja lejáratni Kijevet a nemzetközi színtéren, és okot teremteni egy jövőbeli hadüzenetre vagy az ukrán válság tétjének emelésére”.

„Ezt a pályát fokozatosan fogják megtenni, és amikor a Kreml számára kifizetődő lesz a tét emelése, akkor ezt meg is fogja lépni. Az okot a »terrorista enklávé semlegesítésének« üzeneteként fogják választani, mint Izraelnek a Hamász nevű terrorszervezettel szembeni fellépése esetében.”

Elolvasom a cikket