Orosz rulettet játszanak a NATO tagországok?

A brit védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a szövetségeseknek el kell fogadniuk: a Nyugat most egy háború előtti világban van. Grant Shapps azt sérelmezte, hogy a NATO 32 tagja közül csak 11 teljesítette tavaly a katonai szövetség két százalékos célkitűzését. Franciaország és Németország azon országok közé tartozott, amelyek kevesebbet költöttek a védelemre, bár Párizs és Berlin nemrég bejelentette, hogy idén teljesítik a célt. A többi tag pedig még nem kötelezte el magát.

Shapps úgy fogalmazott: „A célon túlra kell tekintenünk, hogy megerősítsük a védelmünket. Néhány ország azonban még mindig nem teljesíti a két százalékos célkitűzést. Ez így nem mehet tovább. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy orosz rulettet játsszunk a jövőnkkel”.

A miniszter a NATO 75. évfordulója kapcsán elmondta: „A NATO múltja előtt tisztelegni nem elég. Ma ismét sürgősen el kell gondolkodnunk a szövetség jövőjén. A háború utáni világból a háború előtti világba léptünk át”.

A 11 ország, amely tavaly teljesítette a két százalékos célt: az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok, Dánia, Szlovákia, Magyarország, Lettország, Finnország, Litvánia, Észtország, Görögország és Lengyelország volt. A legtöbbet – 3,9 százalékot – az Ukrajnával közös határon fekvő Lengyelország költötte a védelemre, ezután következett az Egyesült Államok (a GDP 3,2 százalékával).

Elolvasom a cikket