Tíz élelmiszer, amely csökkenti a magas koleszterinszintet

Szirtes Györgyi
2024. április 3. szerda. 20:08

Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin kering, és lerakódva plakkokat képez az erek falában. A lerakódás rontja az érfal rugalmasságát, és beszűkiti az ereket, ezzel akadályozva a vér áramlását. Idővel elzárhatja az artériákat, ami vérellátási zavarokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat. A helyes táplálkozás segíthet abban, hogy a magas koleszterinszintet csökkentsük. Összegyűjtöttünk pár élelmiszert, amit érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

1. Zab

Érdemes a reggelt zabpehellyel kezdeni, hiszen rengeteg rostot tartalmaz.

2. Teljes kiőrlésű gabonafélék

A zabhoz és a zabkorpához hasonlóan az árpa és más teljes kiőrlésű gabonafélék is segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, elsősorban az általuk szállított oldható rostok révén.

3. Bab

A szervezetnek nagyobb időre van szüksége, hogy megeméssze a babot, amely különösen gazdag oldható rostokban.

4. Padlizsán

Ez a zöldség szintén jó forrása az oldható rostoknak, ráadásul alacsony kalóriatartalmú.

5. Diófélék

Tanulmányokkal bizonyították, hogy a mandula, a dió, a mogyoró és más diófélék jót tesznek a szívnek.

6. Növényi olajok

A folyékony növényi olajok, mint a repce-, napraforgó-, sáfrány- és egyéb olajok használata vaj, sertészsír vagy zsiradék helyett segít csökkenteni az LDL-értéket.

7. Alma, szőlő, eper, citrusfélék

Ezek a gyümölcsök gazdagok pektinben, egyfajta oldható rostban, amely csökkenti az LDL-t.

8. Szója

A szójabab és a belőle készült élelmiszerek, például a tofu és a szójatej fogyasztását egykor a koleszterinszint csökkentésének hatékony módjaként hirdették.

9. Zsíros halak

A heti két-háromszori halfogyasztás kétféleképpen is csökkentheti az LDL-t: a hús helyettesítésével, amely LDL-növelő telített zsírokat tartalmaz, és azáltal, hogy LDL-csökkentő omega-3 zsírsavakat szállít. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a véráramban lévő triglicerideket, és védik a szívet is, mivel segítenek megelőzni a kóros szívritmuszavarok kialakulását.

10. Olajbogyó

Telítettlen zsírsavakban, vitaminokban gazdag, érvédő, egészségmegőrző hatása régóta ismert.

Elolvasom a cikket