Az adatalapú fejlesztés javítja a versenyképességet és az ellátásbiztonságot

MH/MTI
2024. április 3. szerda. 19:54

Kiemelte: az öt egyetem részvételével 2023-ban megalakult Cibus Hungaricus Alapítvány a termelők és az élelmiszeriparban működő cégek közötti, technológiai alapú együttműködés kialakítására törekszik, ami kiterjed a Kárpát-medencére a határon túli gazdák bevonásával.

A technológia akkor ér valamit, ha az adatokat megfelelőn tudjuk kezelni és felhasználni a termék teljes életpályáján, a termőföldtől a fogyasztóig tartó ellátási láncon keresztül – fűzte hozzá.

A digitális rövid ellátási lánc (dREL) koncepció megalkotása is a szervezethez köthető, és ennek terjesztése is az egyik fő célkitűzése. Minél rövidebb egy ellátási lánc, annál nagyobb szerepet kaphatnak benne a hazai termelők, ami az ellátásbiztonság mellett a fenntarthatósághoz is hozzájárul – fogalmazott az államtitkár.

Elmondta, hogy az 1,2 millió embert érintő közétkeztetés megreformálása a digitális rövid ellátási lánc koncepció mentén kitörési pont lehet a szektor számára, és várják a Cibus Hungaricus Alapítvány erre vonatkozó javaslatait.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az élelmiszeriparban jelentős tartalékok vannak, és meg kell találni azokat a területeket, amelyekben szomszédainknál jobbak vagyunk.

A digitális megoldások javítják a termelés hatékonyságát, a termékfejlesztést, az ellátási láncok átláthatóságát. A kereskedelmi láncoknál pedig ezzel biztosítható termékek nyomonkövetése a termelőtől a fogyasztóig – hangsúlyozta.

Elmondása szerint a Cibus Hungaricus Alapítvány tudásmegosztással segítheti az élelmiszeripart kitörési pontok azonosításában. Az uniós pályázatoknál a technológiai fejlesztésre, a digitalizációra kell helyezni a hangsúlyt – tette hozzá.

A Cibus Hungaricus Alapítvány elnöke, Friedrich László szerint az élelmiszerellátási láncoknál az adatvezérelt alkalmazások használata javítja a versenyképességet és növeli az ellátásbiztonságot.

Hangsúlyozta, az élelmiszeripar stratégiai ágazat: a szektorban működő közel 4000 vállalkozás éves árbevétele meghaladja az 5500 milliárd forintot.

Kiemelt feladatnak nevezte a minőségi hazai alapanyagok, valamint hazai előállítású termékek arányának növelését a kiskereskedelemben és a közétkeztetésben egyaránt. A kistermelők helyzetbe hozása, a rövid ellátási láncok kiépítésének egyik feltétele az egységes minőségbiztosítási és beszállítói rendszerek kidolgozása – mondta.

A rendezvényt megnyitó Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke az összefogás szükségességét hangsúlyozta, és azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem hagyja magára a termelőket és a feldolgozóipari cégeket.

A Cibus Hungaricus Alapítványt öt egyetem – az Állatorvostudományi Egyetem, az Edutus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – alapította 2023-ban a MAGOSZ támogatásával a digitális élelmiszeripari stratégiához kapcsolódó közfeladatok ellátására.

Elolvasom a cikket