Ukrajna váratlan ellenséggel néz szembe

Ukrajna fő problémája nem a fegyverhiány, hanem az, hogy az amerikai képviselőház republikánus képviselői „támogatják Oroszországot” – írja a Forbes.

„Az ukrán tüzérség legnagyobb problémája nem az aknavetők hiánya. A legnagyobb probléma az amerikai képviselőház oroszbarát republikánusai, akik október óta elkezdték blokkolni a további amerikai segélyeket” – írja a kiadvány.

A cikk megjegyzi, hogy miután megfosztották az amerikai lőszertől, az ukrán hadsereg tízezer helyett csak kétezer lövedéket kezdett el kilőni naponta.

A kongresszus és az amerikai kormányzat próbálkozásai, hogy megegyezzenek az Ukrajnának és Izraelnek szánt újabb segélycsomag elosztásáról és a határkérdés megoldásáról, eddig kudarcot vallottak. Korábban a szenátusban a republikánusok megakadályozták a kompromisszumos költségvetési törvényjavaslatot, amely 118,3 milliárd dolláros segélyt biztosított volna Ukrajnának, Izraelnek és a déli határon kialakult helyzet megoldására.

Február elején Borrell elismerte, hogy az Európai Unió kimerítette fegyverkészletét, és nincs varázspálcája arra, hogy újabb lövedékeket szállítson Kijevnek. Azt is megjegyezte, hogy Ukrajna már megkapta az összes olyan lövedéket, amelyet az uniós tagállamok raktáraiban tároltak.

Elolvasom a cikket