Vitézy lehet a főpolgármester?

Úgy látom, KariGerinek érthetetlen módon tele lett a gatyája attól, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. Ahogy a Kúria honlapján olvasható, „a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 391/2024. számú határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását”.

Azt mondja ez a látszólag érthetetlenül telegatyával szaladgáló Karácsony, miközben látszólag ő küzdött folyamatosan a szavazatok újraszámolásáért, hogy a szerinte törvényes rendet biztosítani lehessen, most, hogy ebben partner az Alkotmánybíróság is és a Kúria is, egycsapásra nem annyira fontos neki a dolog. Kissé érthetetlen, mitől ez a vehemencia az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban. Azt a népi mondást idézi, hogy ne tanítsd apádat gyereket csinálni. KariGeri jogalkotási kérdésekben nyilvánvalóan karon ülő gyermek, aki abban a korban nemcsak családalapítás tekintetében nyeretlen kétéves, hanem az Alkotmánybíróság feladatainak megállapítását tekintve is.

Indulatosan kijelenti, szerinte nyilvánvaló, hogy az Alkotmánybíróság döntése teljes mértékben szembemegy a jogszabályokkal.

Karácsony Gergelynek valójában a főpolgármesteri feladatait kellene profin ellátni, nem az Alkotmánybíróságnak megmondani, hogy mit és hogy csináljon. Ez nemcsak hogy snassz, de magát Karácsonyt teszi nevetségessé, aki úgy tesz, mint aki mindenhez ért.

Pedig a közel öt év alatt bebizonyította, hogy a hídépítéshez sem ért igazán, mert aki drágábban csináltatja meg mindazt, amit az elődje sokkal gazdagabb tartalommal, olcsóbban hozott volna tető alá, lásd az Alagút felújítását és a 2-s villamos aluljárójának rendbehozatalát, amit kihagyott a projektből, akkor nem kellene beleszólnia a nagyok dolgába.

Szerinte: „Egy teljesen abszurd helyzet állt elő, egy olyan kaotikus helyzet, amelyet csak akkor lehet a jogállamiság útjára visszaterelni, hogyha néhány alapvető jogállami garanciát érvényesítenek. (…) Összességében négy olyan garanciális elem van, amelynek a hiányában én teljes mértékben, egyértelműen választási csalásra tett kísérletként fogom értelmezni a szavazatok újraszámolását.”

Az igazság az, hogy teljesen mindegy, hogy a történteket választási csalásként értelmezi-e vagy sem. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki szorult helyzetében, kétségbeesve választási csalást kiabál, de jogilag megalapozatlanul, hogy legalább foghassa valamire esetleges kudarcát, vagy a törvényesség teljes szellemi vértezettségében, hivatali feladatánál fogva, megalapozottan dönt valaki arról, amiről.

Végzésében a Kúria korábban helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, az Alkotmánybíróság szerint azonban a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ez ugyanis a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

Vagyis a Kúria nem volt kellően alapos.

Nem véletlen, hogy ezt követően a Kúria azonnal intézkedett, már vasárnapi döntésében elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását és újraszámlálását.

Karácsony négy nevetséges feltételt szabott, hogy mikor tekinti ő törvényesnek az újraszámolást. Például akkor, ha az urnákat nem viszik sehova, nem bontják föl a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül. Továbbá azt követeli, hogy az urnák felbontásakor jelen kell lennie a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak is. Nevetséges követelések.

Mintha nem tűnt volna fel neki, hogy azon két kerület, amelyben újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – a IV. és a VII. – baloldali vezetés alatt álltak, és a 274 szavazatkülönbség hogy, hogy nem 41-re olvadt.

Mi lesz akkor, ha az összes érvényes szavazatot újraszámolják Budapesten?

Lehet, hogy Vitézynek fogják hívni a főpolgármestert?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket