A káromkodás balzsam a fájdalmunkra

Amikor rálép egy LEGO-kockára, mi az első reakciója? Az ilyenkor kiejtett trágárság szavak tömkelege egyfajta „természetes” reflex. A Psychological Reports című folyóiratban közölt, friss tanulmány szerint ez egyfajta védekező reakció az általunk tapasztalt fájdalomra.

A tanulmányban a michigani Kalamazoo College 111 diákja vett részt, akik egy „stresszt okozó feladatot” hajtottak végre. Ennek során a kezüket egy jéghideg vízzel teli vödörbe vagy kádba kellett belemártaniuk, és addig kellett tartaniuk, amíg elviselték a fájdalmat.

A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék a káromkodás és gesztusok hatását a fájdalom érzékelésére. A vizsgálat nyelvi részében a résztvevőket arra kérték, hogy ismételgessék a „f*sz” vagy a „b..szameg” szavakat, miközben a kezüket hideg vízbe merítették. Egy másik tesztben a résztvevők ismét jeges vízbe merítették a kezüket, de a káromkodás helyett másodpercenként vagy a középső ujjukat, vagy a mutatóujjukat mutatták.

A vizsgálat kimutatta, hogy egy egy obszcén szó kimondása vagy a középső ujj megmutatása csökkentheti az érzékenységet, és növelheti a fájdalomtűrést.

Meglepő módon nem volt jelentős különbség a káromkodás és egy durva gesztus között. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a káromkodás használata összefügg a fájdalomtűréssel, sőt, egyesek szerint ez lehet az egyik oka a szülés alatt gyakran előforduló trágárságok áradatának. A kutatók azonban nem tudják, hogy miért működik ugyanolyan jól egy trágár gesztus.

A szerzők által felvetett egyik elmélet szerint a középső ujj mutatása ugyanazokat az idegpályákat aktiválja, mint a „f*ck” szó kimondása. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a káromkodás fájdalomcsillapító hatásának bármi köze lenne az agresszióhoz.

A káromkodás figyelemelterelésként is működhetett, amely egy másik érzelemszabályozási stratégia. A jelenség pontos mechanizmusainak meghatározásához további kutatásokra van szükség, de legalább legközelebb, ha a fájdalom érzésétől káromkodni támad kedvünk elmondhatjuk, hogy csak egészségügyi okokból tesszük.

Elolvasom a cikket