Újabb bődületes hazugság az amerikai elnöktől + VIDEÓ

Sokszor utazott az összeomlott hídon autóval és vonattal is – mondta a baltimore-i hídomlás kapcsán tartott beszédében Joe Biden amerikai elnök. Amivel csupán egyetlen apró probléma van: a szóban forgó hídon nincsenek sínek – mutat rá a Fox News amerikai televíziós csatorna.

Objektum doboz

A 81 esztendős Bident nem először kapták rajta, hogy kitalált történetekkel „dobja fel” a beszédeit – magyarán hazudik, hogy kivívja közönsége szimpátiáját. A legbizarrabb ilyen eset akkor történt, amikor az afganisztáni kivonulás során a kabuli reptéren elkövetett öngyilkos merénylet 13 amerikai áldozatának holttesteit hozták haza.

Biden odalépett egy egyik gyászoló édesanyához, és azt mondta neki, tudja, mit érez, hiszen az ő fiát is zászlóval letakart koporsóban hozták haza.

Csakhogy ez nem igaz: Beau Biden, az elnök idősebb fia, bár valóban szolgált Irakban, az Egyesült Államokban hunyt el 2015-ben, rákban.

Egy másik alkalommal a porrá égett hawaii Lahaina város lakóinak szenvedését hasonlította egy 15 évvel korábbi konyhatűzhöz.

Nem akarom összehasonlítani a nehézségeket, de Jillnek és nekem van egy kis fogalmunk arról, hogy milyen elveszíteni az otthonunkat. Évekkel ezelőtt, most már 15 éve, Washingtonban voltam. Villám csapott az otthonunknál egy kis tóba. Belecsapott a vezetékbe, és feljött a házunk alá, a… légkondicionáló csatornáiba. Röviden összefoglalva, majdnem elvesztettem a feleségemet, a 67-es Corvette-emet és a macskámat − mondta Biden a földönfutóvá vált lahainaiaknak. Csakhogy az AP hírügynökség által felkutatott 2004-es beszámoló szerint a tűz (amelyet egyébként egy korábbi beszédében is megemlített Biden) nem volt nagy, és a ház konyhájára korlátozódott.

Hogy ezek a hazugságok szándékosak vagy az államfőt a saját agya tréfálja meg ilyenkor, azt nem tudhatjuk. A Fehér Ház mindenesetre hevesen cáfol minden, az elnök mentális alkalmasságát kétségbe vonó állítást.

A szóvivő nem cáfolta, hogy Biden demens.

Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivőt viszont a minap igencsak váratlanul érte, amikor egy rádióműsorban nekiszegezték a kérdést, hogy Biden demens-e – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

El sem hiszem, hogy ezt kérdezi, ez egy nagyon sértő kérdés − hápogta teljes zavarban a szóvivő, hozzátéve, hogy akik figyelték az elnök tevékenységét, láthatták, mennyire fókuszál az amerikai népre, és milyen történelmi tetteket hajtott végre.

A kérdésre azonban nem válaszolt Jean-Pierre, és hamarosan véget is vetett az interjúnak.

Elolvasom a cikket