Rettegnek a szülők és a pedagógusok is a lepkehimlőtől, pedig ártalmatlan

A lányom osztályában többen is elkapták a betegséget az elmúlt napokban, a szülői csoportban pedig mindenkit kértek, hogy fokozottan figyeljenek oda, nehogy járvány legyen a vége. Az orvosunk ezt hallva előbb felnevetett, majd összeráncolt szemöldökkel jegyezte meg, hogy feleslegesen keltenek pánikot – fűzte hozzá.

Egy másik édesanya pedig arról számolt be, miután a fia lepkehimlős lett, előbb az óvodában, majd az egyik játszóterén került összetűzésbe. – Miután megkaptuk a diagnózist, az orvos azt mondta, másnap már nyugodtan mehet közösségbe, ám reggel az óvónő döbbenten nézett rám, hogy gondolom, hogy egy nap után behozom a fiamat? Miután az oviból kitessékeltek, a játszótérre mentünk, ahol pár perc után egy anyuka oda jött hozzánk és közölte, talán nem kellene veszélyeztetnem a többi kisgyermeket – avatott be a szülő, aki hiába próbálta meg elmagyarázni, hogy a háziorvos szerint, amikor már a látványos tünetek megjelennek, már nemigen fertőző a betegség, mégis megkérték, menjenek haza.

Látványos, de ártalmatlan

A vírusfertőzés több hónapja tartja rettegésben az óvodások és iskoláskorú gyerekek szüleit, pedig valójában egyáltalán nincs ok különösebb aggodalomra.

A betegség a legtöbb esetben ártalmatlan és néhány nap pihenés a gyógyír rá – mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Magyar Nemzetnek. A szakember kifejtette, a fertőzés elég látványos: a két orcán megjelenő kiütések olyanok, mintha egy pillangót formálnának, de jellemző tünetei még a betegségnek a testszerte megjelenő apró kiütések és a hőemelkedés is.

Általában néhány nap gyengélkedést, náthás tüneteket, izomfájdalmat, esetleg lázat követően jelennek meg a jellegzetes, lepke szárnyait idéző kiütések, amelyek az immunrendszer válaszreakciójával függenek össze, és valójában a vírusürítés, a fertőzőképesség megszűnését jelzik. Az általános szabály érvényes itt is, ameddig rossz a közérzete, lázas, addig ne menjen közösségbe – közölte a szakember, kiemelve, hogy lepkehimlő tehát kezelés nélkül is gyorsan gyógyuló vírusfertőzés, enyheségét mutatja az is, hogy minden ötödik fertőzött tünetmentesen vészeli át, így észre sem veszik sem ők, sem a környezet a „betegséget”.

Jobb félni, mint megijedni?

A doktornő arról is beszélt, a Covid óta a társadalom sokkal érzékenyebben kezeli a különféle betegségeket, és ezt a szorongást csak tovább erősíti a tény, hogy az elmúlt években bőven kijutott a különféle fertőzésekből. A Covid, az influenza és az RSV-vírus sem kímélte a legkisebbeket, a hányás-hasmenéses vírusokról nem is beszélve.

– A Covid-járvány óta sokkal több, a korábbiakhoz képest többszörös megkeresés érkezik az alapellátó gyermekorvoshoz. Ennek egyik oka, hogy a bezárások, a maszk használata a többi vírust is visszaszorította, amelyek most „revansot vesznek”, azaz mivel a kiesett években kevesen váltak védetté, most sok fogékony gazdaszervezetet találnak. Idén a nagyon enyhe tél is kifejezetten kedvezett a fertőzések terjedésének – fejtette ki.

Havasi Katalin emlékeztet, az egyre növekvő esetszámok mögött nem csupán az enyhe tél és a Covid miatti elszigeteltség okolható, hanem a gyerekek általános állapota: a romló egészségi tendencia, a túlsúly és a mozgásszegény életmód, de az egyoldalú táplálkozás is felelős azért, hogy a gyerekek immunrendszerén rés keletkezik.

Gumivitaminok helyett tápanyagdús táplálkozás

Példaként elmondta, az influenzavírus minden évben jelentkezik a téli hónapokban, és akár minden évben többször is megbetegíthet bennünket és bár a vírussal mindenki találkozik, nem egyformán reagál a szervezetünk. – Az, hogy kinél milyen súlyosságú, mennyire erős tünetekkel jelentkezik az influenza, vagy milyen súlyos szövődmények alakulnak ki, az egyén immunrendszerének pillanatnyi állapotán múlik – mondta.

A szakember megjegyezte, a különféle vitaminkészítmények, gumivitaminok túladagolása helyett a változatos, tápanyagdús ételekre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására fókuszáljunk inkább, mert a kutatások azt igazolják, hogy az extrém nagy dózisú vitaminok nem védenek a fertőzésektől, sőt túlzott mennyiségben akár károsak is lehetnek.

– Az immunrendszert tehát az egészséges életmód, a természetes tápanyagokban, vitaminokban gazdag étrend, a friss levegő és a rendszeres mozgás is erősíti. Ezek nem pótolhatók bekapkodott pirulákkal és szirupokkal – magyarázta.

Elolvasom a cikket