Pajzsmirigyzavar vagy menopauza?

A pajzsmirigyproblémák jelentősen gyakoribbak nőknél, különösen a termékeny életszakaszban. Feltételezések szerint ennek az oka, hogy közvetlen és közvetett kapcsolat is van a pajzsmirigyműködés és az ösztrogén, a legjelentősebb női nemi hormon között – mutatott rá dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa – írja a hazipatika.com.

Nőknél nem minden esetben könnyű eldönteni, hogy bizonyos tüneteket menopauza vagy pajzsmirigy-alulműködés okozza-e, ugyanis vannak nagyon hasonló panaszok. A menopauza jellegzetes tünete a menstruáció megváltozása, csökkenő libidó, hőhullámok, éjszakai izzadás, alvás- és hangulatzavarok, memóriaproblémák, valamint a súlyváltozás, jellemzően a hízás. A pajzsmirigy alulműködése ezekhez nagyon sokban hasonló tüneteket produkálhat. Megjelenhetnek menstruációs zavarok, csökkenő libidó, hangulatváltozások, esetleg depresszió, memóriaproblémák, a hidegtűrő képesség csökkenése, száraz bőr és hízás egyaránt.

A pajzsmirigyproblémák abban is azonosak lehetnek a menopauzához, hogy ugyanazokat a későbbi rizikófaktorokat hordozzák magukban, ezért mindkét esetben a kezelés célja nemcsak a tünetek csökkentése vagy megszüntetése lehet, de az esetleges későbbi következmények megelőzése is.

Elolvasom a cikket