A jobboldali lengyel politikus gengsztereljárásnak nevezte a házkutatást

MH/ MTI
2024. március 27. szerda. 18:22

Az onkológiai kezelés alatt álló politikus kedd este, majd szerda reggel ismét nyilatkozott újságíróknak, először azóta, hogy súlyos műtéten esett át. Bírálta, hogy a kedd hajnalban megkezdődött, távollétében végzett házkutatást a nyomozók anélkül indították el, hogy megpróbáltak volna kapcsolatba lépni vele vagy feleségével.

Ziobro kijelentette: „gengsztereljárásnak” tartja azt a módot, ahogyan a házkutatást végezték: megfosztották őt a „minden lengyel állampolgárnak kijáró alapvető jogoktól”, mivel nem ismerkedhetett meg a házkutatást elrendelő végzéssel, nem bízhatott meg senkit, aki távollétében képviselte volna őt az intézkedés alatt, és nem tudta megakadályozni háza megrongálását – mondta. Utalt arra, hogy a nyomozók betörték a bejárati ajtót, és kárt tettek a ház homlokzatában is.

„Átfésülték a házamat, hogy teljesítsék Donald Tusk kormányfő és Adam Bodnar igazságügyi miniszter politikai megrendelését” – jelentette ki Ziobro. Hozzátette: a történtek megmutatják, valójában miképpen cselekszik „az állítólag a jogállamiság nevében eljáró, a jogszabályokat tisztelő” kormány.

A politikus bejelentette: fellebbezést fog benyújtani a szerinte alaptalan és jogtalan hatósági intézkedés ellen.

Przemyslaw Nowak ügyészségi szóvivő kedden elmondta: a nyomozók megpróbáltak kapcsolatba lépni Ziobro rokonaival, de a kísérlet „eredménytelen” volt. Annak kapcsán, hogy Ziobro parlamenti képviselőként mentelmi jogot élvez, Nowak azon az állásponton volt, hogy ez nem vonatkozik a képviselő lakására, csak a személyére.

A lengyel nyomozó szervek kedden országszerte több tucat helyen végeztek házkutatásokat az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott Igazságosság Alapítvány ügyében.

Szerda délután Nowak közölte: az ügy kapcsán öt embert gyanúsítottak meg, három személy – az igazságügyi minisztérium két hivatalnoka és az alap egyik haszonélvezője – esetében az ügyészség előzetes letartóztatást kér a bíróságtól. Nowak szerint a hivatalnokok az érintett haszonélvező érdekében meghamisíthatták az egyik pályázati értékelést. A szóvivő nem zárta ki, hogy a bizonyító anyag elemzése után egyes politikusokat megfosztanak mentelmi joguktól.

Andrzej Duda elnök szerda délelőtt reményét fejezte ki, hogy a fontos közérdekű posztokat éveken át betöltő személyek esetében a hatóságok megfelelő jogi alapra támaszkodva járnak el. „Máskülönben szerintem elkerülhetetlen az (eljárók) büntetőjogi felelősségre vonása” – fogalmazott az államfő.

Az előző kormány idején Ziobro pártja, a Szuverén Lengyelország, része volt a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíciónak. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke szerdán a Radio Plus kereskedelmi csatornán megerősítette: jogtalannak tartja a Donald Tusk kormánya által az ügyészség élén végrehajtott változásokat. Tusk jelenlegi ténykedése a büntető törvénykönyv értelmében a rendszer erőszakos megváltoztatásának minősíthető, amely tett tíz évtől életfogytiglanig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – jelentette ki Kaczynski.

Elolvasom a cikket