Népszerű antibiotikumot hívtak vissza

Minőségi hiba miatt kivonják a forgalomból a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula gyógyszer 38770523 gyártási számú tételét, és elrendelik a készítmény egészségügyi szolgáltatóktól történő visszahívását – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

2024. április 8-án bejelentés érkezett az egyik egyetemi gyógyszertárból, amely szerint a kapszula a bliszteren belül „poros”. Az NNGYK megvizsgálta a kifogásolt mintát. A zöld színű kapszulák felszíne a gyártás során lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett. A vizsgálati jegyzőkönyvek alapján az érintett tétel külleme tekintetében nem felelt meg a követelménynek.

Az eset miatt az NNGYK május 2-án hivatalból eljárást indított a gyógyszer forgalomból történő kivonása érdekében. A laboratóriumi vizsgálat alapján a hatóság betegbiztonsági kockázatot nem azonosított. Tekintettel azonban arra, hogy rendelkezésre áll helyettesítő készítmény, valamint hogy a gyógyszer külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát, az NNGYK a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545 / 03) elnevezésű gyógyszer 38770523 gyártási számú tételének a forgalomból történő kivonásáról és annak egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtéséről döntött.

Elolvasom a cikket