A pszichológus elmagyarázza a különbséget a depresszió és a rossz hangulat között

Hogyan lehet megkülönböztetni a depressziót a rossz hangulattól?
„Az az elképzelés, hogy a depresszió egy olyan állapot, amikor az ember csak szomorú, teljesen téves. Természetesen a depressziós állapot része a depressziós zavarnak, de a depresszió nem korlátozódik rá” – mondják a pszichológusok.

A depresszió és a rossz hangulat közötti egyik fő különbség az időtartam. A depresszióban a levertség legalább két-három hétig tart.

„Amikor valaki rossz hangulatban van, akkor a háztartási munkákat végzi, és erőből gondoskodik magáról. Depressziós állapotban azonban az embernek nincs ereje a legegyszerűbb dolgok elvégzésére – még a fogmosás is nehéz” – magyarázzák a szakértők.

Amikor az ember rossz hangulatban van, el lehet terelni a figyelmét valamivel, és jobban érzi magát. És még az alvás, a szórakozás és a nyaralás sem segít a depresszión.

Egy rossz hangulatú ember beszélgethet egy barátjával és jobban érzi magát, míg egy depressziós ember azt gondolja, hogy senki sem fogja megérteni, sőt, el is ítéli érte.

„Ha csak rossz a hangulata, a kedvenc könyvei, filmjei és zenéi javíthatnak rajta. Depresszió esetén azonban az embernek a hobbijai már nem okoznak örömet” – mondják a pszichológusok.

Rossz hangulatban az ember azt veszi észre, hogy szomorú, dühös és feszült, vagy szomorú, míg depresszióban úgy tűnik, hogy semmit sem érez, és üresség van benne.

„Az ember rossz hangulatban a szerettei támogatását keresi, depresszióban pedig az ember igyekszik elszigetelődni, és nem akar senkivel találkozni” – mondják a szakértők.

A depresszió fizikailag is megnyilvánul – az ember elveszíti étvágyát, alvászavarai vannak, és általános egészségi állapota romlik. Ezzel szemben, amikor egy személynek rossz a hangulata, a fizikai állapota nem szenved.

Ha a depresszió jeleit észleli, haladéktalanul forduljon szakemberhez.

Elolvasom a cikket