Rég elveszett maja maradványokra bukkantak, a régészek nem hittek a szemüknek

A régió mintegy 190 hektáros átvizsgálásával a régészek megfejtették, hogy egy hosszú út húzódott Uxmal és Kabah Maya városai között. Az újonnan felfedezett út valószínűleg több mint 250 éven keresztül kötötte össze a két települést 700 és 950 között, amikor a városok virágkorukat élték. Ezeknek a nagyvárosoknak a nagy régészeti romjaik még ma is megmaradtak, köztük az uxmali piramis és Kabah hatalmas Codz Poop palotája. Uxmalban egykor 25 000 ember élt, és sétálgatott a rendkívül díszített utcákon, amelyeken Chaac, az eső istenének számos szimbolikus motívuma és szobra látható.

A régészeknek továbbá eddig nemigen volt fogalmuk a kettőt összekötő „mega-autópályáról”. Az út csak egy ága annak a nagyobb hálózatnak, amely évszázadokkal ezelőtt összekapcsolta a maja világot. Köztudott, hogy van egy másik út is, amely átszeli Nohpatot és Chetulixot, két másik maja várost a Puuc régióban.

Ezeket a felfedezéseket a LiDAR tette lehetővé, amely a Light Detection and Ranging rövidítése, egy távérzékelési technológia, amely segít forradalmasítani a régészetet és a rég elveszett szerkezetek újrafelfedezését. A technológia lézerfény segítségével méri a távolságokat, és precíz, háromdimenziós információkat generál az objektumok alakjáról és jellemzőiről, amelyeket egyébként elrejthet a növényzet.
Az utak mellett a LiDAR-képalkotás segített feltárni a kifinomult, szerteágazó birodalmakat. A mai Guatemala esőerdőiben a régészek képalkotó technológiával igazolták több mint 61 000 maja szerkezetet, köztük házakat, nagy palotákat, szertartási központokat és piramisok jelenlétét – számolt be róla az IFL Science.

Elolvasom a cikket